24.01.2018 — 11:17

Ми повертаємося до ідеї свободи і рівності – в тому числі, гендерної, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Давосі

Протягом останніх років Україна досягла значного прогресу в забезпеченні гендерної рівності, незважаючи на пасивний і активний спротив, у тому числі деяких груп, що наполягають на архаїзації суспільства. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час виступу в Українському будинку у Давосі (Ukraine House Davos).

Віце-прем`єр-міністр нагадала, що саме жінки стали рушійною силою волонтерського руху, який дозволив під час російської агресії забезпечити військо всім необхідним для відсічі загарбникам. Близько 40% українських підприємців – жінки, а серед малого бізнесу – половина. Однак суттєво менше їх серед керівництва компаній – лише 30%, хоч дедалі більше підприємств довіряють управління жінкам. Жінки становлять більшість у громадських організаціях, які сьогодні контролюють владу. «Водночас, будучи однією з «найбільш жіночих» країн світу – жінки становлять 55% населення (до того ж 62% людей із вищою освітою в Україні складають жінки) – ми й досі маємо лише 12% жінок у Парламенті і 8% в Уряді», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Проте, за її словами, Революція Гідності призвела до карколомних зсувів: «Ми скидаємо колоніальне ярмо і повертаємося до ідеї свободи і рівності – в тому числі, гендерної. І тут наші вікові традиції входять у резонанс із глобальним трендом. Модернізуючись, українське суспільство відновлює найкращі патерни гендерної поведінки».

Також Віце-прем`єр-міністр зазначила, що хоч держава робить багато, аби поліпшити законодавчі умови для забезпечення гендерної рівності, – в Україні ще не повною мірою вміють користуватися цими надбаннями. Тому, переконана вона, надважливим на цьому етапі є просвітницькі кампанії, які роз’яснюють жінкам ті механізми, які захищають їхні права і забезпечують рівність можливостей.

Довідково

Згідно з дослідженнями МВФ, збільшення участі жінок на ринку праці призводить до суттєвого зростання ВВП, подолання гендерних бар’єрів в економіці та освіті сприяє диверсифікації експорту, включення жінок до наглядових рад банків позитивно впливає на стабільність фінансового сектора, подолання гендерної нерівності призводить до зменшення соціальної нерівності. Підвищення рівня жіночої зайнятості до рівня чоловіків може збільшити валовий внутрішній продукт на 5% – як у США, 9% – як у Японії та 27% – як у Індії.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України