15.01.2018 — 11:17

Звіт про виконання плану обласних заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація», затвердженого розпорядженням Хмельницької облдержадміністрації від 19.01.2017 року №20/2017-р.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2016 року № 653-р “ Про затвердження плану заходів на 2017 рік щодо Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року “Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація” головою Хмельницької облдержадміністрації прийнято розпорядження від 19.01.2017 року №20/2017-р «Про заходи щодо реалізації Національної стратегії рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація» та план обласних заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація». Управлінням спільно із спортивними організаціями протягом 2017 року здійснювалось виконання затверджених заходів в містах та районах області.

В навчальних закладах школярів залучають до рухової активності у різних формах і видах.

В дитячо-юнацьких спортивних школах проведено інформаційно-профілактичну акцію “Відповідальність починається з мене”, спрямовану на популяризацію здорового способу життя.

Здійснювались заходи, спрямовані на популяризацію та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я.

Забезпечувалось проведення у навчальних закладах фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів з метою залучення дітей та молоді, у тому числі дітей-інвалідів, до активних занять спортом, а також проведенно  ряд інформаційно-просвітницьких заходів з метою популяризації серед дітей та молоді здорового способу життя, занять фізичною культурою і спортом, досягнень видатних українських спортсменів, утвердження патріотизму, проведення спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів серед всіх верств населення району.

Розроблено методичні рекомендації щодо загартовування, профілактики виникнення неінфекційних захворювань, тютюнопаління танаркоманії, надання консультацій з питань використання оздоровчої рухової активності.

Створюються умови для підвищення рівня фізичної підготовки молоді для проходження служби в Збройних Силах України, інших військових формуваннях шляхом проведення відповідних фізкультурно-спортивних заходів, у тому числі проведення обласної спартакіади серед допризовної молоді.

Забезпечується розміщення соціальної реклами в засобах масової інформації щодо пропаганди здорового способу життя, переваг оздоровчої рухової активності.

Для пропаганди здорового способу життя та подальшого розвитку фізичної культури і спорту організовуються спортивно – масові заходи, проводяться зустрічі збірних ветеранів району з місцевими командами. Для залучення широких верств населення проводяться змагання серед юнаків та дівчат, юніорів та юніорок, чоловіків та жінок, ветеранів, керівних працівників. Традиційно проводились заходи до Олімпійського дня. В навчальних закладах: Олімпійський урок, олімпійський тиждень, «Олімпійське лелеченя», ранкові зарядки, флеш-моби, зустрічі із збірниками України, виховні години щодо дотримання здорового способу життя.

В області функціонує 13 Центрів, де працює 48 чоловік. Діяльність центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» протягом 2017 року була  зосереджена на створені  сприятливих умов  для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом та надання фізкультурно-оздоровчих послуг за місцем проживання, а також в місцях масового відпочинку, сприяння здійснення заходів спрямованих на популяризацію утвердження здорового, безпечного способу життя та культури здоров’я. Центри на даний час в своєму розпорядженні мають матеріально – спортивну базу 101 од.: 2 стадіони, 1 легкоатлетичне ядро, 7 майданчиків з тренажерним обладнанням, 4 футбольних поля, 74 майданчика, 3 майданчика з синтетичним  покриттям,  9 приміщень  для  фізкультурно – оздоровчих занять, 2 спортивних зали площею не менше 162м, 1 стрілецький тир та 1 кінноспортивну базу.  Проводиться моніторинг забезпечення населення спортивними майданчиками.

В поточному році 5 ЦФЗН «Спорт для всіх» увійшли в склад ОТГ, які охопили ще понад 88 сіл. Центрами «Спорт для всіх» у 2017 році було проведено 542фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів серед всіх верств населення.

З метою формування у суспільстві умов до оздоровчої рухової активності та здорового способу життя обласним Центром здоров’я був розроблений та розтиражований у кількості 1,5 тис. примірників методичний матеріал «Рух – це здоров’я», продовжується розповсюдження санітарного бюлетеня «Здоровий спосіб життя» в лікувально-профілактичних та навчальних закладах області, розроблені методичні рекомендації, пам’ятки, буклети щодо загартування, профілактики виникнення неінфекційних захворювань, тютюнопаління та наркоманії, надаються консультації з питань використання оздоровчої рухової активності.

Співробітниками обласного Центру здоров’я організовується регулярне проведення лекцій серед населення, виступи по радіо-та телебаченню з питань здорового способу життя, рухової активності та профілактики тютюнопаління та наркоманії, проводиться розміщення статей в друкованих засобах масової інформації.

На офіційному сайті обласної державної адміністрації у рубриці стратегії «Новини» регулярно розміщуються інформаційні матеріали, що стосуються тематики рухової активності, здорового способу життя та заходи щодо популяризації серед населення занять фізичною культурою, тематичні матеріали, спрямовані на національно-патріотичне виховання, утвердження національно-патріотичної свідомості дітей і молоді, інформаційні матеріали про видатних спортсменів області.

Реалізація Національної стратегії «Рухова активність — здоровий спосіб життя – здорова нація» забезпечила збільшення кількості громадян, які мають достатній рівень оздоровчої рухової активності, ведуть здоровий спосіб життя та характеризуються низьким ризиком розвитку неінфекційних захворювань, насамперед серцево-судинних.

Крім того, у 2017 році збільшилась кількість коштів, виділених з обласного бюджету  на розвиток галузі “фізична культура і спорт”, в тому числі на заходи щодо реалізації Національної стратегії «Рухова активність — здоровий спосіб життя – здорова нація».

Розпорядженням Хмельницької обласної державної адміністрації від 22.11.2017 року № 1194/2017-р затверджено план обласних заходів на 2018 рік щодо реалізації Національної стратегії рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність-здоровий спосіб життя-здорова нація»

          Зазначене розпорядження знаходиться на постійному контролі.