30.01.2018 — 15:42

О. Корнійчук: “Найголовніше завдання – забезпечити доступність та належний рівень надання медичних послуг всім мешканцям Хмельниччини”

У Славуті спільними зусиллями відкрили аж три медичні об’єкти: капітально відремонтовані відділення невідкладної допомоги та детоксикації Славутської ЦРЛ і амбулаторію загальної практики сімейної медицини у мікрорайоні Сонячний.

Більше 4 тисяч славутчан проживає у мікрорайоні Сонячний. Район молодий та перспективний. Тож вже давно з’явилась потреба забезпечити мешканців якісною первинною медициною. Комунальне приміщення, а тутешнім мешканцям більш відоме, як колишня молочна кухня, перетворили у справжню амбулаторію загальної практики  сімейної медицини.

Ремонти робили спільно. Близько 250 тисяч надійшла з державного бюджету, решта коштів – з міського бюджету – 49 тисяч гривень. У результаті отримали новеньку амбулаторію, де жителі Сонячного зможуть отримати первинні медичні консультації.

«Медична реформа – це вимога часу, суспільства. Нині розпочався перший етап – реформування первинної медицини – закладів, де пацієнт зможе поруч із власним домом отримати консультацію лікаря. Триває формування мережі закладів первинної медичної допомоги.  На цей рік ми запланували будівництво 27 сучасних амбулаторій на території області. Всього на Хмельниччині має бути 170 амбулаторій. Ми маємо зробити все можливе, аби медицина стала доступною та якісною для кожного мешканця Хмельниччини,» – зазначив голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.

Капітальний ремонт пройшов і у приміщенні терапевтичного корпусу №2 Славутської ЦРЛ. Відтепер там буде аж два оновлених відділення – детоксикації та невідкладної допомоги. Кабінети, оглядова, травмпункт, палати для хворих, оснащенні новим медичним обладнанням. Медики запевняють, переоснащене відділення докорінно змінить можливості та підходи з надання невідкладної допомоги.

Життя 13 жителів міста Славути та Славутського району залежить від важкої процедури – гемодіалізу. Відтепер вони зможуть отримувати якісне лікування у відділенні детоксикації ЦРЛ.  Адже там встановили 4 апарати штучних нирок. Їхня вартість більше 5 мільйонів гривень, такі кошти надали меценати. В перспективі – встановлення ще 2 апаратів, що дасть можливіть обслуговувати хворих із м.Нетішин. Таким чином зменшиться навантаження на гемодіалізне відділення лікарні м.Шепетівка, яке працювало у три зміни.

Ремонт приміщення та решта обладнання профінансували і з міського, і з районного бюджетів, а це більше півмільйона гривень. Такі кошти на місцях з’явились завдяки фінансовій децентралізації. Органи місцевого самоврядування тепер можуть акумулювати та вкладати кошти у соціальні об’єкти для громади.

«Умови, в яких працює медицина, є абсолютно неприйнятними: це і рівень оплати та престижність професії медика, якість і умови надання медичних послуг пацієнтам. На Хмельниччині ми робимо все можливе, аби поліпшити стан медицини. У 2018 році збільшили суму на утримання медичної галузі до 1 мільярда 200 мільйонів гривень. А за три роки з Державного фонду регіонального розвитку виділено для області більше 65 мільйонів гривень,» –  пояснив голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук.

 

Під час відкриття амбулаторії очільник області вручив медикам сертифікат на електрокардіограф. А ось апарат моніторингу пацієнта та холодильник отримали відділення детоксикації та невідкладної допомоги.