01.02.2018 — 13:19

Геннадій Зубко і Ґеорґ Мільбрадт презентували законодавчий маршрут з децентралізації

Ми презентуємо визначений законодавчий маршрут з децентралізації. Це 17 ключових законопроектів, які є основою для подальшого розвитку і успішного впровадження реформи децентралізації на місцях. Цей перелік був підтриманий Координаційною радою донорів. Також лист про підтримку законопроектів, Ґеорґ Мільбрадт направив до Прем’єр-міністра України і українського парламенту.

Законопроекти презентували на спільній прес-конференції Віце-прем’єр-міністр — Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та Спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт.

«Зараз саме той час, коли ми повинні приймати рішення і звертатися до парламенту, щоби прийняти 17 ключових законопроектів з децентралізації. Це законопроекти, які були напрацьовані Мінрегіоном спільно з народними депутатами, місцевими громадами, громадянським суспільством і експертами. Їх прийняття дасть можливість підсилити реформу децентралізації вже в цьому році», — наголосив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єра, прийняття ключових законопроектів дозволить підсилити реформу на місцях в напрямку — добровільного приєднання і об’єднання територіальних громад, залучення тер.громад до приєднання до міст обласного значення, підсилення впровадження сервісів, додаткова передача повноважень – земельних ресурсів і можливості планування, підсилення можливостей муніципальних послуг тощо.

Зубко підкреслив, що законопроекти будуть розглянуті вже у лютому, під час восьмої сесії Верховної Ради України VIII скликання.

«17 ключових законопроектів вже зареєстровані у парламенті і мають бути прийняті максимум до літа. Все, що не буде підтримано парламентом перенесеться автоматично на 2021-2022 роки. Я не думаю, що в України є стільки часу, щоб відкладати на потім надзвичайно важливі реформи. Підтримка, яка зараз йде від органів влади і парламенту дійсно прискорить прийняття законів», — зазначив на прес-конференції Спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт.

Він запросив присутніх 28 лютого у парламент, на засідання Верховної Ради України, яке буде присвячено обговоренню і прийняттю законодавчого маршруту з децентралізації — з 17 законопроектів.

В свою чергу Геннадій Зубко подякував за підтримку реформи децентралізації Координаційній раді донорів – Німеччині, Швеції, Швейцарії, Польщі, США, Канаді – всім тим, хто долучився до активної співпраці. «Це проект U-LEAD, який з минулого року почав активно працювати в напрямку реформи. Вже відкрито 24 регіональні офіси по Україні, які допомагають супроводжувати і імплементувати реформу. Канадський проект EDGE, проект PULSE, DOBRE (від США), а також проекти, які працюють безпосередньо в ОТГ», — розповів урядовець.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України