01.02.2018 — 18:20

Медична реформа має бути доступною та зрозумілою для пацієнта, – В.Олійник

Проблеми медичної реформи члени громадської ради при облдержадміністрації обговорили із заступником голови облдержадміністрації Валерієм Олійником.

Відсутність чіткої поінформованості населення про те, як вже у червні будуть отримувати медичні послуги пацієнти, створює напругу та уповільнює процес реформування, переконана член громадської ради Оксана Каденко.

Паралельно із впровадженням реформи Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації вже розпочав інформаційну кампанію щодо змін у медичній галузі. Додатково також почнуть проводити роз’яснювальні наради і з самими медиками, аби лікарі могли відповідати на всі запитання пацієнтів.

«Медична реформа передбачає запровадження єдиного реєстру пацієнтів на базі Міністерства охорони здоров’я. Нині необхідно повністю комп’ютеризувати усі медзаклади та надати їм програмне забезпечення. Саме з останнім нині виникають технічні затримки. Коли цей процес розпочнеться, і самі лікарі побачать та спробують працювати у єдиній системі, багато запитань зникнуть. Але ми обов’язково врахуємо ваші зауваження, та проведемо додаткові консультації із лікарями з проблемних питань,» – відреагувала на зауваження заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталя Федів.

Іншим проблемним питанням, є протезування для учасників АТО. Обласною програмою передбачено на зубопротезування для захисників 740 тисяч гривень, але цих коштів вистачає лише для 220 бійців.

«Необхідно збільшити цю суму, тому, шановна громадськість, прошу вас надати нам ваше звернення, і ми будемо переглядати програму і спробуємо збільшити цю суму до 1,5 мільйона гривень,» – запропонував Валерій Олійник.