08.02.2018 — 10:30

В.Олійник: Підготовка кваліфікованих робітничих кадрів для агропромислового комплексу є одним із першочергових завдань

7 лютого у с.Балин Дунаєвецького району відбулося засідання круглого столу “Соціальне партнерство як шлях забезпечення якісної підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарської галузі”. Організаторами заходу виступили Департамент освіти і науки облдержадміністрації, Науково-методичний центр професійно-технічної освіти інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області та відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» у Хмельницькій області.

До обговорення шляхів реформування системи профтехосвіти, залучення молоді до навчання професіям, затребуваним в аграрному секторі, оптимізації мережі професійно-технічних навчальних закладів долучилися представники обласної та районної влади, місцевого самоврядування, обласного центру зайнятості,  директори ПТНЗ, представники сільськогосподарських товариств та корпорацій, фермерських господарств, що працюють на теренах області.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Посадовець, перш за все, зауважив, що оскільки наша область є аграрною, то підготовка кваліфікованих робітничих кадрів для агропромислового комплексу є одним із першочергових завдань.

“Саме зараз, коли одним із пріоритетних напрямків наша країна обрала шлях до Європейського Союзу, і в аграрній галузі все ширше починають впроваджуватися нові передові технології, інноваційні методи ведення господарства, що відповідають світовим стандартам, це питання  постає особливо гостро,” –  сказав Валерій Цезарович.

Не оминув він увагою також таке проблемне питання, як відтік робочої сили та небажання молоді йти на навчання робітничим професіям.

 

“Задовольнити потребу сільського господарства у робітничих кадрах можна лише шляхом проведення цілої низки системних і виважених кроків. Перш за все, маємо докласти зусиль, щоб вивести з тіні ринок праці, адже лише так можна забезпечити працівникам вчасну виплату достойної заробітної плати, надання соціальних гарантій, а в майбутньому – відповідне пенсійне забезпечення,” – зазначив заступник голови облдержадміністрації.

Також серед інших завдань посадовець підкреслив важливість налагодження спільної роботи між ПТНЗ та роботодавцями, приведення мережі вищих та професійно-технічних навчальних закладів до потреб регіонального ринку праці, її модернізації та оптимізації, а також активного пропагування серед молоді робітничих професій.

В ході засідання учасники заходу мали можливість заслухати інформацію щодо стану ринку праці галузей сільського господарства та зайнятості населення, стану забезпечення підготовки кваліфікованих робітників професій сільськогосподарської галузі.

Представники професійно-технічних закладів поділилися власним досвідом з організації та проведення курсового професійно-технічного навчання незайнятого населення.

Учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні шляхів налагодження соціального партнерства між владою, представниками органів місцевого самоврядування, бізнесом та професійною освітою щодо підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарської галузі.

Велику зацікавленість викликало питання перспективи впровадження системи дуальної освіти, тобто  поєднання роботи і навчання, коли молодого спеціаліста навчальний заклад готує разом з підприємством. Компанія визначає потрібні їй спеціальності й замовляє вишу. При цьому студент поєднує навчання і стажування на підприємстві, отримуючи стипендію, близьку до заробітної плати.

Окрім того, учасники заходу обговорили питання активізації роботи навчальних господарств з метою проведення виробничого навчання та виробничої практики учнів, впровадження прогресивних технологій вирощування сільськогосподарської продукції, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції. Не менш важливими визнано і питання оновлення матеріально-технічної бази закладів профтехосвіти, стандартів навчання,  робочих навчальних планів та  програми, тощо.

Довідково.

Згідно з даними облстатуправління у Хмельницькій області нараховується 472 активно діючих сільськогосподарських підприємства.

Обсяги виробництва сільськогосподарської продукції  Хмельницької області складають 50% загальнообласних обсягів. В сільськогосподарському виробництві зайнято 11,09% загальної кількості працівників промислових підприємств області.

Як ніяка інша галузь економіки, агропромисловий комплекс сприяє розвитку підприємств мало­го бізнесу. Одне робоче місце в сільськогосподарському виробництві створює до 10 додаткових робочих місць в суміжних галузях економіки.

Станом на 01.01.2018 року підготовку робітничих кадрів забезпечують 28 професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності. Спеціалістів для сільського господарства готують 4 аграрних та 2 промислово-аграрних ПТНЗ.

На виконання доручення Уряду Департаментом освіти і науки облдержадміністрації за участю соціальних партнерів розроблено регіональний план розвитку професійно-технічної освіти на 2016-2018 роки з урахуванням необхідності модернізації мережі професійно-технічних закладів, їх укрупнення, здійснення підготовки та перепідготовки робітничих кадрів відповідно до потреб регіонів.