09.02.2018 — 10:39

На спільній нараді обговорили забезпечення окремих категорій громадян засобами реабілітації

8 лютого в актовому залі Державного патологоанатомічного центру провели спільну нараду Департаментів охорони здоров’я, соціального захисту населення ОДА, Хмельницького обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів, управління Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області, Хмельницького обласного центру зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області, інших установ та організацій.

На зустрічі проаналізували виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. № 1301 «Про затвердження порядку призначення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення» з урахуванням внесених змін у нормативно-правову базу. Також обговорили роботу медико-санітарних експертних комісій, ЛКК ЦРЛ та ПМСД.

До участі у заході запросили заступників головних лікарів з амбулаторно-поліклінічної роботи, завідувачів поліклініками, голів ЛКК обласних, міських ЛПЗ, ЦРЛ, ЦПМСД, представників МСЕК, фахівців з медичної реабілітації.

На нараді головував заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Він підкреслив, що усі намагання Президента і Уряду нашої держави спрямовані на те, щоб захистити найбільш вразливі верстви населення та забезпечення їх соціальні гарантії. Попри всі негаразди, впевнено втілюються реформи. Зокрема, ухвалено ряд законодавчих актів, якими підвищено мінімальну заробітну плату, пенсію, яку в подальшому будуть індексувати автоматично.

Так, видатки з державного бюджету України на виплату державних соціальних допомог, для жителів Хмельницької області склали: у 2015 році – 1 млрд. 476 млн. грн., у 2016 році – 1 млрд. 676 млн. грн., у 2017 році – 1 млрд. 828 млн. грн. Крім того, ухвалено ряд обласних програм, зокрема, комплексна програма соціального захисту населення;програма соцпідтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області; програма забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення; програма зайнятості області;соціальна програма підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству на період до 2020 року.

В обласному бюджеті передбачені кошти для:

– придбання високотехнологічного медичного обладнання військовій частині А2339 – 2,0 млн. грн.;

– покращення матеріально-технічного оснащення обласного госпіталю ветеранів війни – 2,0 млн. грн.;

–  надання одноразової матеріальної допомоги на вирішення матеріально-побутових проблем – 4,4 млн. грн.;

–  надання грошової допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування – 6,0 млн. грн.;

– здійснення одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників антитерористичної операції та їх дітей протягом І семестру 2017-2018 навчального року, які здобувають освіту у вищих навчальних закладах Хмельницької області приватної форми власності – 500,0 тис. грн.;

– забезпечення осіб, які брали участь в антитерористичній операції, пільговим зубопротезуванням – 740,0 тис. грн.;

–  надання одноразової матеріальної допомоги 8 сім’ям осіб, які були незаконно позбавлені волі, захоплені як заручники, зникли безвісти в районі проведення антитерористичної операції у розмірі 50,0 тис. грн. кожному.

Також в області діє Хмельницьке експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, що спеціалізується на виготовленні технічних та інших засобів реабілітації (ортопедичного взуття, протезно-ортопедичних виробів, в тому числі спеціальних засобів для самообслуговування та догляду) за індивідуальними замовленнями інвалідів, дітей-інвалідів, учасників АТО та інших окремих категорій населення. На підприємстві успішно працює стаціонар первинного складного протезування та реабілітації, що здійснює первинну реабілітацію осіб після ампутації нижніх чи верхніх кінцівок, забезпечує їх протезування та адаптацію в суспільстві.

Кваліфіковані спеціалісти готують інвалідів до протезування, навчають, як користуватися протезно-ортопедичними виробами, проводять реабілітацію інвалідів (здійснюють весь комплекс медичних, фізичних, соціальних та психологічних заходів, спрямованих на надання допомоги у відновленні чи компенсації порушених та втрачених функцій організму, усунення обмежень життєдіяльності та адаптацію до навколишнього середовища).

Валерій Олійник додав, що ця нарада зобов’язує серйозно поставитись до формування індивідуальних програм реабілітації для людей з інвалідністю. Оскільки саме на основі ІПР особа з інвалідністю на безоплатній основі забезпечується технічними та іншими засобами реабілітації. У переліку протезно-ортопедичних виробів – понад 650 найменувань (протези, ортези, тутори, палиці, милиці, корсети та інше).

Валерій Цезаревич наголосив, що багато питань, з якими інваліди та учасники АТО звертаються до керівництва області, можна вирішити на місцях. Тому рекомендував присутнім максимальну увагу приділяти роботі із зазначеними категоріями населення.

Також посадовець не оминув увагою питання реформування галузі охорони здоров’я. Зокрема, він підкреслив важливість проведення роз’яснювальної роботи серед населення. Громадяни мають знати, яким чином обрати свого сімейного лікаря, укласти з ним угоду, куди звертатися в кожному конкретному випадку.

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич більш детально розповів про реформи, які тривають нині в Україні і нашій області зокрема. Пріоритетним завданням на найближчий рік стане покращення надання медичної допомоги сільському населенню. На втілення цього проекту в Україні виділено 4 млрд. грн., а днями постановою Кабінету Міністрів додано ще 1 млрд. до зазначеної суми. Так, Хмельницька область вже отримала 170 млн. для побудови 27 АЗПСМ в селах і зведення розпочнеться вже з квітня. Це будуть повністю забезпечені оснащенням типові амбулаторії на 1-го, 2-хабо 3-х сімейних лікарів з квартирою для сімейного лікаря. Також планують забезпечувати сільських лікарів автомобілями. Яків Миколайович впевнений, що це стане значним проривом у сільській медицині.

Сприятиме цьому і забезпечення амбулаторій комп’ютерною технікою та інтернетом. Тим більше, що з 1 квітня почне діяти електронна система охорони здоров’я. Таким чином, паперові амбулаторні карти пацієнтів та рецепти матимуть електронний вигляд. Директор Департаменту наголосив, що медичні заклади нашого краю практично готові до таких новацій, оскільки майже всі центри ПМСД придбали комп’ютерну техніку, обладнали робочі місця, провели інтернет.

Також Яків Цуглевич нагадав про підписання угод з сімейними лікарями,  бо лише сімейний лікар матиме право направляти на обстеження в поліклініку, буде виписуватиме рецепти на ліки, що призначив інший спеціаліст (хірург, невролог тощо).

Реформування вторинної медичної допомоги розпочнеться з 1 січня 2020 року, а третинної – з 1 січня 2022 року. Уже сформовані 3 госпітальні округи, створені госпітальні ради, які керуватимуть процесом реформування на місцях. Усі ЦРЛ будуть збережені, проте об’єм і характер надання допомоги визначатимуть госпітальні ради. Амбулаторну допомогу громадяни зможуть отримати у всіх центральних районних поліклініках. А кожна ЦРЛ і міська лікарня матиме відділення невідкладної допомоги, щоб люди могли в будь-який час звернутися за безкоштовною екстреною допомогою.

За словами Якова Цуглевича, результати моніторингу свідчать, що за 6 місяців минулого року на Хмельниччині зменшилась кількість інсультів та гіпертонічних кризів. Цьому сприяло втілення Урядової програми «Доступні ліки». Цю програму у 2017 році наша область виконала на 98,1%. На цей рік Уряд виділив на ці потреби 1 млрд. грн., що вдвічі більше, ніж торік. До того МОЗ збільшило перелік ліків в рамках програми.

Також директор ДОЗ більш детально розповів про заходи реабілітації, що проводять заклади охорони здоров’я області. Він повідомив, що індивідуальні програми реабілітації виконуються недостатньо і на це потрібно звернути особливу увагу. Протягом минулого року МСЕК активно співпрацювали з Департаментом соціального захисту населення, регіональним відділенням Фонду України соціального захисту інвалідів, Фонду України соціального страхування, обласним Центром зайнятості.

Значна увагу приділяли диспансерному нагляду та якості відновного лікування інвалідів. В області в умовах стаціонару реабілітація хворих, в тому числі інвалідів, проводиться в обласному госпіталі ВВ (25 ліжок), в Шепетівській ЦРЛ (10 ліжок). У цих відділеннях проліковано 632 хворих, у тому числі і інваліди.

Порівняно з минулим роком рівень первинної інвалідності серед працездатного населення внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань збільшився на 88%. Протягом 2017 року вперше визнано інвалідами від професійних захворювань 19 осіб (2016 рік – 11), всі працездатного віку.

Протягом 2017 року Хмельницька обласна МСЕК вперше оглянула 104 учасники антитерористичної операції на сході України, з них інвалідами визнала 81 особу. Втрату професійної працездатності встановили 23 учасникам АТО. Були визначені рекомендації з медичної, професійної та соціальної реабілітації. 45 громадян із числа визнаних інвалідами бажають працювати. Крім того, було визначено необхідність забезпечення 21 інваліда допоміжними пристосуваннями та технічними засобами реабілітації, у тому числі 12 осіб допоміжними засобами для ходьби, 9 осіб протезно-ортопедичними виробами, 2 особи на отримання крісла-коляски. Санаторно-курортним лікуванням необхідно забезпечити 46 осіб.

Серед цих осіб 20 громадянам встановлено групу інвалідності на основі наслідків травматичного ураження головного мозку, на другому місці – травматичні ураження нижніх кінцівок. Також значну кількість (49 осіб) становлять захворювання, що не пов’язані з пораненнями або бойовими травмами, але отримані при захисті Батьківщини або при виконанні обов’язків військової служби.

Крім того, протягом 2017 року було оглянуто повторно 68 осіб-учасників АТО. З них інвалідами визнано 63 особи. Рекомендації з медичної реабілітації визначили 60 особам, з відновної терапії – 58 особам, з працевлаштування – 44 особам, з соціальної реабілітації – 58 особам. 42 громадян потребують санаторно-курортного лікування.

За даними Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, станом на 20 січня цього року в області перебуває 6610 демобілізованих учасників АТО. З них на «Д» облік взято 1933 особи. Обов’язковими медичними оглядами охоплено 5317 осіб, психіатричну допомогу отримали 212 осіб, психологічну допомогу 2431 особа, фізичною (медичною) реабілітацією охоплено 2261 особу. За амбулаторною допомогою зверталися 3163 особи, стаціонарну допомогу отримали 2270 осіб, в тому числі в Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни 1413 осіб. Прооперовано 56 осіб.

В стаціонарі ХОГВВ протягом 2017 року проліковано 5788 ветеранів, із них 709 – демобілізованих учасників АТО. Щоденно одержують стаціонарну допомогу в закладі 50–55 демобілізованих учасників АТО.

Яків Цуглевич наголосив, що спеціалістів ЛПЗ області,за потребою,залучають до надання психологічної допомоги військовослужбовцям. Налагоджена співпраця з обласним військовим комісаріатом та військовим госпіталем. Укладено угоду про співпрацю між Хмельницьким осередком ГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» та Хмельницьким обласним госпіталем ветеранів війни.

З 1 грудня 2016 року в ХОГВВ створене реабілітаційне відділення (відновного лікування хворих з захворюваннями і травмами опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи) на 25 ліжок. На його матеріально-технічне оснащення рішенням сесії обласної ради госпіталю були виділені кошти. Зокрема, 785,0 тис. грн. на капітальний ремонт приміщень першого поверху, де розташоване відділення, 1134,4 тис. грн. на придбання необхідного обладнання та 287,2 тис. грн. на придбання твердого та м’якого інвентарю.

На сьогодні, медичну допомогу демобілізованим учасникам АТО надають в усіх лікувально-профілактичних закладах області. А Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війникоординує надання меддопомоги згаданому контингенту.

На завершення учасники спільної наради узгодили подальші напрямки щодо більш тісної співпраці соціальних партнерів та покращення реабілітації людей з інвалідністю, в тому числі і учасників АТО.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я