09.02.2018 — 16:59

Відбулося засідання робочої групи з підготовки проекту Програми поводження з  відходами у Хмельницькій області

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки пропозицій до розроблення проекту Програми поводження з  відходами у Хмельницькій області. Участь в засіданні взяли представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, ГУ Держпродспоживслужби в області, представники громадської ради при ОДА, Хмельницького національного університету.

Заступник директора Департаменту агропромислового комплексу, екології та природних ресурсів Руслан Якубаш зазначив, що Департаментом за минулий місяць проведено відповідну роботу, результатом якої став попередній варіант проекту Програми. Члени робочої групи вже мали можливість з ним ознайомитися та надати свої доповнення, зауваження та пропозиції щодо змісту. Посадовець зазначив, що при підготовці проекту було детально проаналізовано законодавчу базу, а також вивчено досвід тих областей, які вже прийняли таку програму.

Володимир Кальніченко, аналізуючи стан підготовки Програми поводження з відходами, акцентував увагу членів групи на тому, що головне завдання – спільними зусиллями напрацювати текст документу, який має дати чітке уявлення про стратегічні завдання для області в сфері поводження з відходами. “Мета сьогоднішнього засідання – не критика розробленого проекту. Я чекаю чітких пропозицій, як має бути викладений кожен пункт, як, на вашу думку, має бути виписаний кожний розділ. Маємо спільно  сформувати масштабне бачення наших подальших кроків,” – наголосив він.

У ході обговорення члени робочої групи представили свої зауваження та аргументували необхідність їх врахування у проекті Програми поводження з відходами. Так, секретар громадської ради при ОДА Тетяна Дзюблюк зауважила, що  в назві підготовленого проекту має місце формулювання “тверді побутові відходи”. На її думку, це звужує сферу дії Програми, адже як показує практика, існує проблема не лише з утилізацією ТПВ, а й будівельного сміття, відходів швейних виробництв та багато іншого, що не відноситься до категорії побутових відходів. Особливу увагу слід приділити питанню збору та переробки відходів, що мають підвищений клас небезпеки, але все ж потрапляють на сміттєзвалища, наприклад, люмінісцентних ламп, які містять ртуть.

На думку Тетяни Василівни, в документі обов’язково необхідно передбачити, хто, яким чином і за які кошти має займатися переробкою вторсировини. Також вона наголосила на необхідності внесення пункту щодо обов’язкового розроблення органами місцевого самоврядування правил благоустрою територій, які чітко регламентують права та обов’язки влади, громадян, суб’єктів підприємницької діяльності в сфері поводження з відходами. Адже тоді органи місцевого самоврядування згідно законодавства отримають важелі адміністративного впливу на порушників у формі штрафів.

Обговорюючи питання запровадження роздільного збору сміття, члени робочої групи зійшлися в думці, що надзвичайно важливе значення має ефективна організація інформаційно-просвітницької роботи з населенням, причому робота має проводитися не лише з дорослими, а починатися уже з освітніх закладів. Заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Дупляк зазначила, що більша частина учнівської молоді прекрасно обізнана з цим питанням. “Практично будь-який учень вам відповість на питання, навіщо потрібно сортувати сміття, які екологічні проблеми з цим пов’язані,” – зазначила вона. Однак обов’язковим наступним кроком, на думку посадовця, має були забезпечення можливості здійснювати роздільний збір сміття.

Доповнюючи Тетяну Дупляк, голова громадської ради Володимир Юр’єв наголосив на важливості не лише наявності контейнерів для роздільного збору сміття, а й роздільної переробки його: “Був свідком у м.Кам’янці-Подільському такого випадку. Збір сміття здійснений правильно, в окремі контейнери, а машина комунального підприємства забирає ці відходи всі разом. Яка тут може бути мотивація для сортування сміття?”

Учасники робочої групи зійшлись на думці, що з метою  запобігання таких негативних явищ у проекті Програми поводження з відходами має бути чітко зазначено, хто має відповідати за просвітницьку роботу, як повинен бути організований збір, вивезення і переробка сміття, а також хто і як має відповідати за порушення цього порядку.

Ще одним важливим питанням, що було порушене під час дискусії, був термін дії Програми. Попередньо вона розроблялась на період 5 років. У зв’язку тим, що в області відбувається активний процес реформуванням місцевого самоврядування, створюються нові ОТГ, Володимир Кальніченко доручив членам групи додатково вивчити це питання і при необхідності скоротити термін дії Програми.

За результатами обговорення члени робочої групи вирішили на протязі найближчих днів спільно опрацювати всі обговорені сьогодні пропозиції та зауваження до проекту Програми поводження з відходами і повторно зібратися на засідання за тиждень.