12.02.2018 — 10:01

Юннати, школярі та педагоги області – переможці Всеукраїнського родинного конкурсу «Дідух»

Нещодавно Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України завершив підведення підсумків заочного Всеукраїнського родинного конкурсу «Дідух», який проводився в 2017 році з метою сприяння вихованню національного світогляду учнівської молоді через залучення творчих родин та дитячих колективів до створення традиційних дідухів як зразків стародавніх оберегів нашого народу. Про проведення Конкурсу було повідомлено завчасно на сайтах Департаменту освіти і науки та Хмельницького ОІППО.

В Конкурсі взяли участь понад 300 учасників: родинні колективи, учні та учнівські колективи закладів позашкільної та загальної середньої освіти різних регіонів України і м. Києва. Активними учасниками заходу стали школярі зі своїми родинами і педагоги Хмельницької області.

На огляд широкого загалу були представлені різноманітні творчі роботи, які відповідають визначенню «дідух» і є зразками як традиційних, так і осучаснених дизайнерських виробів. В роботах поєднано національні художні традиції із елементами творчого мислення сучасних майстрів.

Конкурс сприяв налагодженню духовного контакту дитини та старших членів родини у процесі спільної творчості на традиційному грунті; стимулював інтерес до поглиблення теоретичних знать щодо символізму у декоративному народному мистецтві та отримання і вдосконалення практичних навичок при створенні дідуха як прикладного зразка живої народної традиції.

Журі Конкурсу відмітило високий рівень виконання конкурсних робіт за співучасті старшого покоління, родин з Хмельниччини.

Згідно з висновками журі та за активну участь у пошуково-дослідницькій діяльності з питань пізнання джерел і процесу творення знакових зразків декоративно-ужиткового мистецтва, творчу самореалізацію та наполегливість, велику повагу до живих духовних традицій українського народу та сприяння вихованню добрих родинних цінностей нагороджені Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України ряд школярів і педагогів нашої області, які за підсумками Конкурсу здобули призові місця.

За I місце у Конкурсі:

– вихованці гуртка «Юні козаки Поділля» Нетішинського Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (робота: «Дідух», 99 балів);

– Матус Олена Олександрівна, керівник гуртка «Юні козаки Поділля» Нетішинського Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді;

– Коленчук Дарина, учениця Шепетівської школи-гімназії НВК № 2, вихованка гуртка «Плетіння з верби» Шепетівського міського ЦЕНТУМ (робота: «Дідух», 99 балів);

– Коленчук Олена Іванівна, керівник гуртка «Плетіння з верби», керівник гуртків-методист Шепетівського міського ЦЕНТУМ;

– Адамьонок Ксенія та Прилюк Вікторія, вихованки гуртка «Фітодизайн» Летичівського ЦТДЮ Летичівської об’єднаної громади Летичівського району (робота: «Летичівський дідух», 98 балів);

– Яременко Леся Дмитрівна, керівник гуртка «Фітодизайн» Летичівського ЦТДЮ Летичівської об’єднаної громади Летичівського району.

За II місце у Конкурсі:

– Линник Дарина, учениця 7-Б класу Шепетівської ЗОШ I-III ступенів № 1 Хмельницької області (робота: «Дідух», 86 балів);

– Скрипнюк Оксана Вікторівна, учитель вищої категорії, «вчитель -методист» Шепетівської ЗОШ I-III ст. № 1;

– Токаренко Ліна Мефодіївна, вчитель трудового навчання Хмельницького НВО № 28 (робота: «Різдвяний оберіг», 88 балів);

– Руда Тетяна Вікторівна, заступник директора з виховної роботи Хмельницького НВО № 28 (робота: «Різдвяний оберіг», 88 балів).

За IІI місце у Конкурсі:

– Огородник Ольга, Гнатюк Карина та Верещук Анастасія, вихованки гуртка «Юні квітникарі» Славутського еколого-натуралістичного центру школярів (робота: «Дідух», 80 балів);

– Огородник Ірина Федорівна, керівник гуртка «Юні квітникарі» Славутського еколого-натуралістичного центру школярів.

Вітаємо переможців і бажаємо їм та всім юним природолюбам рідного краю успішної участі в еколого-натуралістичних заходах.

За матеріалами  Хмельницького ОЕНЦУМ