12.02.2018 — 17:15

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Відповідно до Указу Президента України від 11.02. 2004 року, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цей день не випадковий. Він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану.  З 1979 року до 1989 року близько ста п’ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни».

Вшановують в Україні і всіх тих, хто брав участь в інших війнах. Зараз у Збройних силах України служить близько 2 тисяч офіцерів і прапорщиків, які брали участь в афганській війні, близько 20 тисяч військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших “гарячих точках”.

Напередодні відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ї річниці виведення військ з Афганістану, керівництво обласної державної адміністрації та обласної ради зустрілося з активом Хмельницької обласної організації ветеранів Афганістану.

Привітати керівників та активістів організацій воїнів-інтернаціоналістів, “афганців”, завітали перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, голова Хмельницької обласної організації ветеранів Афганістану Микола Приступа.

Розпочинаючи урочисте засідання, Микола Іванович зробив невеликий екскурс у минуле, розповівши про події війни в Афганістані. Також було порушено питання дотримання соціальних гарантій даної категорії осіб.

До усіх присутніх зі словами вітання  звернувся і  перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, який відмітив, що 15 лютого – це не лише спомин  про трагічні і жорстокі події війни в Афганістані та миротворчі місії в інших країнах, це день вшанування усіх воїнів-інтернаціоналістів  та заклик до миру, який так потрібний Україні.

“Куди б не закидала доля наших земляків, яким довелося брати участь у військових операціях, вони з честю виконують свій ратний обов’язок та є гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності. За хоробрість, високий професіоналізм, надійність і благородство ви заслужили щиру подяку багатьох народів та примножили авторитет України як країни–миротворця”, – додав посадовець.

Також Володимир Ілліч зазначив, що чимало учасників воєнних конфліктів на території інших держав продовжують службу у Збройних Силах України, адже безцінний бойовий досвід, як ніколи, потрібний сьогодні молодим бійцям, підростаючому поколінню.

На завершення вітання, перший заступник голови адміністрації побажав воїнам-інтернаціоналістам міцного здоров’я, щастя, добра, злагоди, достатку, довголіття та мирного неба над головою.

В хвилині мовчання присутні схилили голови перед пам’яттю воїнів, що віддали своє життя виконуючи військовий обов’язок, захищаючи мир на нашій землі.

В продовження урочистостей, відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації, Олександра Корнійчука, за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету і територіальної цілісності держави в зоні проведення антитерористичної операції, патріотичне виховання молоді, розвиток ветеранського руху, активну волонтерську діяльність та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком було нагороджено:

МЕЛЬНИКА Василя Петровича, м. Хмельницький

МЕЛЬНИЧУКА Петра Федоровича,м. Ізяслав

ЧОРНОГО Олександра Борисовича, м. Хмельницький

А також оголошена подяка:

КОНДРАТЮКУ Григорію Михайловичу, м. Славута

КУХАРСЬКОМУ Миколі Григоровичу, м. Хмельницький

ЛЕСИКУ Юрію Дмитровичу, смт Стара Ушиця

ЛОБОВУ Валерію Вадимовичу, м. Красилів