21.02.2018 — 09:50

Одним із елементів змін в системі охорони здоров’я є формування госпітальних округів

Про це та ряд інших  аспектів медичної реформи йшла мова в ході візиту 16 лютого делегації представників органів влади, депутатського корпусу, медичних установ на чолі з головою Ізяславської районної державної адміністрації Борисом Яцковим та головою Ізяславської районної ради Сергієм Шлегелем до Шепетівської центральної районної лікарні. З представниками ізяславщини своїми баченнями розвитку та результатами медичної реформи поділилися голова Шепетівської районної державної адміністрації Роман Підопригора, секретар Шепетівської міської ради Микола Кикоть, заступник Шепетівського міського голови Наталія Стасюк, головний лікар Шепетівської центральної районної лікарні Валентина Савчук.

Валентина Стасюк розповіла про структуру медичного закладу, про стан його фінансування. Також вона поділилась своїм баченням місця та ролі Шепетівської центральної районної лікарні та центральних районних лікарень, що входитимуть до Шепетівського госпітального округу.

В ході спілкування було наголошено, що географічні межі округу, затвердив уряд  на основі пропозицій місцевої влади.  Госпітальні округи створюються для впорядкування мережі медзакладів, які надають людям спеціалізовану медичну допомогу. Відповідно до намірів у кожному госпітальному окрузі буде принаймні одна лікарня інтенсивного лікування, оснащена всім необхідним обладнанням, щоб надавати спеціалізовану медичну допомогу цілодобово. Відстань до цієї лікарні має бути такою, щоб людина змогла доїхати туди максимум за годину. Також госпітальний округ має охоплювати принаймні 120 тисяч населення. І це єдині вимоги, які висуває Міністерство охорони здоров’я  до формування госпітальних округів. Всі інші питання вирішують громади: якою має бути мережа медичних закладів в госпітальному окрузі, які лікарні варто перепрофілювати, а які медзаклади додатково створити, як пацієнти зможуть до них доїхати, які дороги для цього потрібно відремонтувати чи побудувати.

Неодноразово наголошувалось, що ніхто районні лікарні не закриватиме. Мова може йде про їх перепрофілювання. Тобто замість малопотужних, мало завантажених, погано оснащених лікарень будуть створені інші медичні заклади (центри реабілітації для   учасників АТО, діагностичні центри, хоспіси тощо). А кращі на даний час лікарні будуть додатково технічно та кадрово підсилені, щоб кожен мешканець округу мав можливість отримати якісну медичну допомогу.

Про співпрацю органів влади шепетівщини в організації роботи із медичного обслуговування місцевого населення розповіли голова Шепетівської районної державної адміністрації Роман Підопригора, секретар Шепетівської міської ради Микола Кикоть, заступник Шепетівського міського голови Наталія Стасюк.

Представники ізяславщини також побували на будівельному майданчику майбутнього перинатального центру на 60 ліжок та поліклініки на 300 відвідувань на добу. Спорудження даного об’єкту ведеться в рамках створення бази для госпітального округу за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

В ході зустрічі голова районної державної адміністрації Борис Яцков зазначив, що структура  госпітального округу має відповідати, перш за все, практичним потребам і спроможності місцевих громад.  Потрібно зробити все, щоб лікарі мали належне навантаження, а обладнання використовувалось максимально ефективно.  Також було наголошено на тому, що перехід на нову систему фінансування охорони здоров’я передбачає, що гроші йтимуть за пацієнтом. Тобто розмір фінансування з бюджету на лікарню прямо залежатиме від кількості пацієнтів, що отримали в ній медичну допомогу. І якщо лікарні не матимуть достатньо пацієнтів, місцевим органам влади доведеться самостійно шукати кошти на їх утримання та достойну зарплату лікарям. Зрештою долю лікарень вирішать пацієнти – вони не прийдуть в погано оснащену лікарню, до лікаря, що рідко проводить операції. Громади мають заздалегідь домовитись про те, якою буде мережа медичних закладів, виходячи з потреб. І вирішити, чи варто утримувати малопотужну лікарню в селі, чи краще відремонтувати дорогу до райцентру і швидко доставляти туди пацієнтів.

За матеріалами Ізяславської  райдержадміністрації