21.02.2018 — 14:43

Управління Держпраці: підприємство оштрафовано на півмільйона гривень за неоформлених працівників

На підставі акта інспекційного відвідування, проведеного на виконання рішення суду, керівництвом Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено постанову про накладення штрафу на підприємство, яке займається переробкою та оптовою торгівлею зерна і насіння, у розмірі 446 тисяч 760 гривень за використання праці чотирьох неоформлених працівників.

З пояснень працівників з’ясовано, що у них була усна домовленість з керівником підприємства про роботу. Працівники не підписували жодних документів, працювали позмінно, заробітну плату отримували готівкою по особистій вимозі, але не в повному обсязі.

Керівник підприємства підтвердив роботу працівників у різний період (2014-2015 років), конкретно в який хто працював директор не пам’ятає. Заборгованості по виплаті заробітної плати для звільнених працівників не підтверджує. Директор проінформував про те, що документи при оформленні працівників на роботу не оформлювалися, а працівники працювали за усною домовленістю.

Також роботодавець не надав первинні документи, а саме – відомості про нарахування та виплату заробітної плати, табеля обліку робочого часу працівників, книгу руху трудових книжок на підприємстві, книгу реєстрації наказів та інші первинні документи, які необхідно для проведення відповідного інспекційного відвідування, посилаючись на те, що усі документи були втрачені під час аварії на підприємстві.

Так, суб’єктом господарювання допущено порушення вимог ч. 1 статті 21 КЗпП України де вказано, що трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Порушено вимоги ч. 1, 3 статті 24 КЗпП України, де вказано, що трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим. Відповідно до ч. 3 укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. Дана норма чинного законодавства діяла на момент виникнення трудових відносин із працівниками підприємства.

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за вказані правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. На сьогодні це 111 690 грн.