22.02.2018 — 10:09

В облдержадміністрації обговорили основні напрямки роботи з національно-патріотичного виховання

21 січня відбулося засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації. Провів його голова координаційної ради, керівник апарату облдержадміністрації Юрій Бирка.

Розпочинаючи засідання, Юрій Ігорович підсумував результати роботи, що проводилась в області в сфері національно патріотичного виховання, а також  коротко окреслив основні завдання, що необхідно виконати в найближчий період. Посадовець підкреслив, що обласна влада спільно з громадськими організаціями доклала всіх можливих зусиль, щоб максималь

 

но ефективно використати кошти, що були закладені на вказані цілі в обласному бюджеті, а також залучені з державного бюджету.

“Надалі маємо продовжити цю роботу. Незважаючи на обмеженість у коштах, ми зуміли забезпечити проведення серйозних заходів на достойному рівні. Зараз, перш за все за все, маємо надію, що обласна рада схвалить наш проект обласної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2018 – 2021 роки,  а ми робитимемо все від нас залежне, щоб проводити заходи національно-патріотичного характеру на високому організаційному рівні і надалі залучати молодь до участі них”, – наголосив посадовець.

 

Далі учасники засідання заслухали інформацію начальника управління молоді і спорту облдержадміністрації Володимира Клімова про реалізацію в області заходів з національно-патріотичного виховання у 2017 році.

Володимир Ілліч, зокрема зазначив, що протягом 2017 року управлінням  спільно з громадськими організаціями систематично проводились заходи з національно-патріотичного виховання молоді, зокрема в рамках обласної Програми «Молодь Хмельниччини» на 2016-2020 роки.

Загалом у 2017 році з обласного бюджету було виділено 200 тис. гривень,  з них було освоєно 194,9тис.грн. проведено 23 молодіжні заходи спрямовані на формування громадської позиції, національно-патріотичне виховання, самовдосконалення та інтелектуальний розвиток молоді.

 

З метою акцентування уваги на національно-патріотичному вихованні студентської та учнівської молоді проводились заходи до Дня вишиванки, Дня українського козацтва, Дня вшанування учасників бойових  дій та інші. Учні навчальних закладів області брали активну участь в обласному етапі дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”).

З метою віддання належної шани патріотизму й мужності громадян України відбулися поетичні молодіжні  читання «Події, що змінили нас» присвячені Дню  Гідності та Свободи України.

Для підвищення рівня громадянської свідомості молоді, готовності до виконання обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України, формування громадянської позиції і національно-патріотичного виховання  відбувся виїзний семінар до м. Києва з національно – патріотичного виховання  серед молоді. Учасники  заходу відвідали Київський військовий ліцей ім.  Івана Богуна, взяли  участь у показових виступах «Спасівців» та «Гопаківців».

 

Протягом 2017 року відзначено  масову участь дітей та молоді у тематичних заходах обласного рівня:  Всеукраїнській акції “Маки пам’яті”, тижнях національно-патріотичного виховання “Сила нескорених”; у всеукраїнських акціях “Браслет нескорених” (“Оберіг захисника”), молодіжній та дитячій благодійних акціях “Напиши листа захиснику України”, «Герої живуть поряд», «Повертайся живим до рідного дому», «Діти Хмельниччини підтримують воїнів АТО», спрямованих на підтримку учасників бойових дій та учасників антитерористичної операції на сході України. Проведено відкриті уроки Гідності і Свободи, присвячені патріотизму й мужності наших громадян, уроки мужності “Козацькому роду – нема переводу”, години суспільно-політичного інформування, круглі столи, зустрічі з нашими земляками – учасниками подій на Майдані, військовослужбовцями, що проходять службу в зоні проведення АТО.

 

Особливої уваги заслуговують організовані в кожному навчальному закладі фото- виставки та відеоматеріали про події Революції Гідності. Проведення даних заходів передбачало обов’язковий аналіз в середовищі учнівської та студентської молоді сучасної суспільно-політичної ситуації та подій, що відбуваються в країні протягом року, із використанням методичних матеріалів.

Молодь Хмельниччини є постійно бере участь у всеукраїнських заходах, які організовуються за підтримки Міністерства.

Доповнюючи доповідь Володимира Клімова, член координаційної ради Сергій Скоробогатий    детальніше розповів про виїзний семінар з національно – патріотичного виховання  серед молоді, в рамках якого діти відвідали Київський військовий ліцей ім. Івана Богуна, а також мали можливість особисто поспілкуватися з його ректором, Героєм України, генерал-майором Ігором Гордійчуком. Сергій Олександрович підкреслив, що зустріч справила на молодих людей незабутнє враження, тому і надалі варто звернути увагу на проведення заходів такого формату.

За результатами обговорення координаційна рада схвалила роботу, що проводилася в області з реалізації заходів з національно-патріотичного виховання у 2017 році.

У продовження роботи ради Володимир Клімов зазначив, що управлінням молоді і спорту облдержадміністрації підготовлено проект обласної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2018 – 2021 роки, на разі його оприлюдено на сайті Хмельницької обласної ради для громадського обговорення .

Як поінформував посадовець, метою Програми є створення системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді в Хмельницькій області, спрямованої на виховання у особистості любові до української держави, усвідомлення нею свого громадянського обов’язку на основі національних і загальнолюдських духовних цінностей та увічнення пам’яті про події та учасників визвольних подій сучасної історії України.

Попередньо члени координаційної ради ознайомилися із проектом та мали можливість надати свої пропозиції. Всі вони були узагальнені та враховані при підготовці проекту Програми.

Проектом Програми передбачено  5 основних напрямків діяльності, а саме:

1.Активізація діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій у сфері національно-патріотичного виховання;

2.Національно-патріотичне виховання. Допризовна військово-професійна підготовка молоді.

3.Формування духовно-моральних ціннісних орієнтирів молоді

4.Співпраця органів державної влади та органів місцевого самоврядування з громадськими об’єднаннями в напрямі національно-патріотичного виховання;

5.Інформаційне забезпечення сфери національно-патріотичного виховання.

Після короткого обговорення окремих моментів, члени координаційної ради схвалили проект програми.

Також в рамках роботи, учасники засідання обговорили стан підготовки обласного плану заходів з національно-патріотичного виховання на 2018 рік, а також порядок денний засідань координаційної ради з національно-патріотичного виховання при облдержадміністрації, зокрема щодо реалізації ініціатив при підготовці та проведенні заходів у сфері національно-патріотичного виховання, внесення рекомендацій щодо удосконалення методологій національно-патріотичного виховання,  шляхів, механізмів вирішення проблемних питань тощо.