22.02.2018 — 16:34

Олександр Корнійчук прозвітував щодо підсумків соціально-економічного розвитку області за 2017 рік  

 

Сьогодні, на розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації, голова адміністрації Олександр Корнійчук представив публічний звіт щодо підсумків соціально-економічного розвитку області за 2017 рік.

Розпочинаючи, Олександр Олександрович зазначив, що вся діяльність обласної адміністрації в минулому році була спрямована на досягнення  стратегічних цілей та виконання пріоритетних завдань, відповідно до Стратегії та програми соціально-економічного розвитку регіону.

Для цього, за словами очільника області, були об’єднані зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості.

Також голова адміністрації подякував всім небайдужим жителям Хмельниччини, керівникам підприємств, громадських організацій, депутатському корпусу області, міським головам, головам районних державних  адміністрацій та рад, об’єднаних громад, селищних та сільських рад, керівникам державних органів, структурних підрозділів обласної адміністрації за особистий внесок у результати роботи.

“Спільними зусиллями, ми вирішували питання, що виникали щоденно в районах, містах та громадах, забезпечували розвиток територій, ефективне використання наявних ресурсів, стабільне суспільно-політичне життя, – сказав Олександр Корнійчук. – Я впевнений, що кожен з нас має чітке розуміння того, що припинення бойових дій на Сході та мир в Україні великою мірою залежить від нашої успішної праці тут, на Хмельниччині, куди воїни-герої ціною життя та здоров’я не допустили ворога. Захист рідної землі від російського агресора залишається пріоритетом  діяльності”.

Далі голова адміністрації представив на розгляд усім присутнім безпосередньо сам звіт. Так, в минулому році надана фінансова допомога підрозділам Збройних Силу України, що дислокуються на теренах області, на суму більше 2 млн. грн., на  20 млн. грн. звільнили військові частини від сплати земельного податку.

Обласний військовий комісаріат перевиконав планове завдання. Призвано на строкову службу  1315 громадян, на службу за контрактом – 1651.

Активним є в області волонтерський рух, допомога якого важлива для наших захисників. Велика увага приділяється соціальному захисту учасників АТО та членам сімей загиблих.

Минулоріч була виділена субвенція з державного бюджету  в сумі 22,9 млн. грн. та придбано 17 квартир для військовослужбовців з інвалідністю та родинам загиблих. 3996 бійців стали власниками земельних ділянок загальною площею 6,6 тис. га.

Виплачено матеріальну допомогу учасникам бойових дій на суму  майже 1,5 млн. грн., сім’ям, чиї рідні перебувають в полоні – 400 тис. грн., виплати за навчанняучасників АТО та їх дітей склали більше 2,3 млн.. 234 бійця отримали послуги санаторного лікування  майже на 1,5 млн. грн.. На  616тис. надані послуги із зубопротезування.

Важливою є реабілітація військовослужбовців. Завершується створення в обласному госпіталі ветеранів війни реабілітаційного відділення на 25 ліжок, яке оснащене сучасною медичною апаратуроюта тренажерами.

Минулоріч майже всі галузі економіки області працювали стабільно, забезпечена позитивна динаміка розвитку різних сфер суспільного життя. Фактичні надходження до загального фонду зведеного бюджету становили 11,2 млрд. грн..

До місцевих бюджетів надійшло податків, зборів, обов’язкових платежів 5,8 млрд., що становить 106% до плану на рік. Доходи місцевих бюджетів зросли майже на 40%. Обсяг надходжень доходів у розрахунку на одного жителя області зріс на 41%  і становив 4 тис. 530 грн..

Розпорядники активно використовують систему закупівель ProZorro, здійснено 28 тис. закупівель, отримана економія  275 млн. грн..

Так, в області своєчасно профінансовано зобов’язання місцевих бюджетів, повністю оплачені спожиті бюджетними установами енергоносії та комунальні послуги, своєчасно виплачена заробітна плата працівникам бюджетних установ з урахуванням підвищення соціальних стандартів.

За рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку проводилось фінансування 53 об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального господарства  вартістю 140 млн. грн.. По 39-ти об’єктах кошти використані у повному обсязі, на 22об’єктах – роботи будуть продовжуватись в цьому році.

Важливими є становлення та розвиток об’єднаних громад. Майже 99%- рівень освоєння громадами коштів субвенції, які держава виділила на розвиток інфраструктури у розмірі 165 млн. грн., впроваджено 228 проектів.

Очільник області відмітив, що це гарний приклад успішної співпраці обласної влади та громад. Відтак, обласна адміністрація завжди готова надати допомогу, та максимально сприяти розвитку громад на Хмельниччині.

У минулому році утворено ще 13 об’єднаних громад, всього маємо 39. За площею та кількістю місцевих рад, які увійшли до складу ОТГ, Хмельницька область залишається однією із лідерів серед регіонів України.

Цьогоріч на розвиток область отримає 236 млн. грн. з ДФРР, та на інфраструктуру ОТГ 144 млн. грн. державної субвенції. Всього за 2 роки держава вклала  в розвиток інфраструктури  населених пунктів  області 384 млн. грн., реалізовано понад 400 проектів.

Території отримали новий довгоочікуваний імпульс розвитку, активно будуються заклади освіти, дороги, об’єкти. Тільки електромереж  та вуличного освітлення збудовано 115 км,   мереж постачання води – 114 км.

Питання забезпечення населення області питною водою також знаходиться на постійному контролі обласної адміністрації.

У промисловому секторі сьогодні діє близько 1900 підприємств, де зайнято біля чверті всіх працюючих.

Не зважаючи на те, що з вересня на “Хмельницькій АЕС”, на яку припадає четверта частина обсягу виробленої промислової продукції, проводились ремонти енергоблоків, промисловці області забезпечили зростання обсягів виробництва на 0,8%. Реалізовано готової продукції на 37,6 млрд. грн., що майже на 19% більше, ніж попереднього року.

Найвагоміші галузі – це переробна промисловість, постачання електроенергії, газу, пари, виробництво харчових продуктів і напоїв.

Стабільно нарощують виробництво підприємства “Новатор”, “Укрелектроапарат”, “Подільський цемент”, “МегатексІндастріал”, “Оболонь”, “Модуль-Україна”. Працюють підприємства оборонного комплексу: “Завод точної механіки”, “Красилівський агрегатний”, “Шепетівський ремонтний ”.

Так, “Шепетівський ремонтний завод” виконав на 100 відсотків державне оборонне замовлення та продовжує зміцнювати обороноздатність України, успішно працюючи над новим озброєнням для української армії.

Протягом року у промисловості зареєстровано 85 нових суб’єктів підприємництва.

Активно створювалися нові робочі місця та відкривалися нові виробництва, запроваджувались новітні технології.

На ПАТ “Завод “ТЕМП” розроблено комплекс устаткування для автоматичного зварювання неповоротних стиків труб, що значно збільшить темпи будівництва трубопроводу. Даному нововведенню немає аналогів в Україні.

На особливому контролі перебуває питання відновлення роботи комунального підприємства «Аеропорт «Хмельницький», затверджено Програму, окреслено план дій.

Працівники успішного для Хмельниччини аграрного сектору забезпечили лідируючі позиції області в Україні.

Маємо зростання обсягу виробництва на 9,7%, що є найкращим результатом в Україні.

Намолочено понад 3,4 млн. тонн зерна при середній урожайності 65 ц/га, показник урожайності зернових культур є найвищим у державі. Зібрано 2 млн. тонн цукрових буряків, вироблено понад 263 тис. тонн цукру. Під урожай цього року посіяно більше 212 тис. га озимих зернових.

У тваринництво активно інвестуються приватні кошти. Минулоріч здійснювались будівельні роботи на 7 великих об’єктах, ввели в експлуатацію свинокомплекс у ПП «Аграрна компанія» с. Бубнівка та молочно-товарну ферму у с. Остапківці Городоцького району.

Область забезпечена в повному обсязі регіональними продовольчими ресурсами, та ціни на основні соціально-важливі продовольчі товари, 18 позицій з 23, є нижчими, ніж середні в Україні.

Проведено 2604 ярмарки, де реалізовано майже 36 тис. тонн продукції на суму 679 млн. грн.

Хмельниччина змінює орієнтацію з експорту сировини на виробництво готової продукції, реалізуються ряд проектів.

У Старосинявському районі ТОВ “А.Т.К.” планує в 1 кварталі цього року  ввести в експлуатацію соєво-екстрактний завод, тут буде створено 205 робочих місць.

У жовтні підписано меморандум про співпрацю щодо будівництва заводу з виробництва соняшникової олії на базі діючого елеватора Кернел у Старокостянтинові, потужністю 1 млн. тонн насіння соняшника в рік, інвестиції складуть 130 млн. дол.

Ведуться переговори по будівництву  в області заводу з переробки кукурудзи.

“Ми прикладаємо зусилля до того щоб переробна галузь Хмельниччини займала чільні місця в Україні і хочу подякувати тим керівникам підприємств, що вкладають кошти в розвиток виробництва, збільшують потужності, створюють нові робочі місця”, – додав Олександр Корнійчук.

Так, на ТОВ «Старокостянтинівцукор» здійснено реконструкцію підприємства, оновлено обладнання для зменшення споживання газу та збільшення  переробки  цукрових буряків, введено в експлуатацію ТЕЦ потужністю 8,5 МВт.

На Наркевицькому цукровому заводі завершено будівництво нової лінії з виробництва гранульованого жому, що дозволить виробляти додатково 25 тис. тонн продукції на рік.

Економіку Хмельниччини інвестують 38 країн світу.

Будівництво у селищі Сатанів курортного комплексу ТОВ “Арден Палац” та гірськолижного “Арден-Скай” є одним із найбільших проектів, що реалізуються в області, очікуємо 1000 нових робочих місць.

Для розвитку курортної зони за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів здійснюється розвиток інфраструктури Сатанівської об’єднаної громади, тривають ремонтні роботи дороги державного значення Ярмолинці-Сатанів.

Маємо вкладення інвестицій на приватних підприємствах: “Теофіпольська енергетична компанія”ввела в діюI чергу біогазової станції потужністю 5,9 МВт; на ТОВ «Т-Стиль», міста Волочиськ та Нетішин, запрацювали цехи з пошиття верхнього одягу, продукція продається у 20 фірмових магазинах України; на ТОВ «Старокостянтинівська меблева фабрика» розпочали виробництво корпусних та м’яких меблів, налагодили експорт продукції до Прибалтики та Фінляндії.

З цього приводу, голова адміністрації, висловив  сподіваюсь, що оновлені Інвестиційний паспорт та каталог експортного потенціалу Хмельницької області стануть важливим джерелом інформації для інвесторів.

Також створений та затверджений на сесії обласної ради бренд Хмельницької області допоможе маркувати та впізнавати продукцію області. Незабаром запрацює бренд-бук на офіційному сайті обласної адміністрації.

Бізнес-спільнота краю нарощує обсяги торгових операцій із закордонними партнерами. Загальний експортний товарообіг досяг 7,9 млрд. грн., що вдвічі перевищує показник за попередній рік. У топ-десятці країн-партнерів закріпилися Польща, Великобританія, Німеччина, Кіпр, Румунія та Чехія.

Понад 60%  усього подільського експорту відправляється семеро країн Європейського Союзу. Розширився список продукції, яку купують у подільських виробників зарубіжні партнери.

В минулому році Хмельницька митниця значно наростила видачу підприємствам-експортерам сертифікатів, які забезпечують прискорене надходження українських товарів до європейських країн. Їх кількість перевищила 3 тисячі одиниць.

За кордоном закуплялись для розвитку виробництва машини та механізми. При ввезенні продукції відраховано до бюджету 2 млрд.грн. митних платежів.

Важливим є розвиток малого та середнього бізнесу в області. На Хмельниччині діє 10 тис. 675 малих та середніх підприємств, їх кількість збільшилась на 392 підприємства. Всього в малому та середньому бізнесі зайнято понад 170 тис. осіб або 83% працюючих в області.

Торік до бюджетів усіх рівнів від підприємницької діяльності надійшло більше 3,5 млрд. грн. податків, що на 20% більше, ніж за попередній період.

Через ЦНАПи області надано 347 тис. адмінпослуг,  у тому числі 194 тис. послуг ЦНАП, які утворені районними адміністраціями. Відкрито ЦНАПи в Меджибізькій та Чемеровецькій ОТГ. У м. Славута мобільний ЦНАП за п’ятьма маршрутами відвідує 20 населених пунктів щотижнево, наближені до споживача послуги отримають понад 8 тис. жителів району.

Хмельниччина активно долучилася до пошуку нових джерел енергії, впровадження сучасних технологій. В області працює 158 котелень на інших видах палива. Введено в експлуатацію 4 сонячні електростанції потужністю понад 20 МВт. Всього діють 29 малих гідро- та 7 сонячних електростанцій, якими вироблено більше 34 млн. кВт/год. електроенергії, що на 16млн. кВт/год більше, ніж у попередньому році.

Працює програма “Теплі кредити”,спостерігається чітка тенденція до збільшення їх кількості, що свідчить про необхідність і своєчасність цієї державної ініціативи.

Фінансування з державного бюджету дорожньої галузі області, на сьогодні,  найкраще за всі роки.

Для забезпечення експлуатаційного утримання мережі автомобільних доріг загального користування освоєно 568 млн. грн. Триває митний  експеримент, який дозволив додатково залучити 162 млн. грн. на ремонти доріг. Завдяки митним коштам відновлено будівництво об’їзної дороги Дунаєвець,  ліквідовані аварійно-небезпечні ділянки біля с. Григорівка Старокостянтинівського району, східний під’їзд до міста Хмельницького, тривають ремонтні роботи на під’їзді до  Кам’янця-Подільського.

При обласній адміністрації створене перше в Україні державне підприємство «Служба місцевих автодоріг». Цього року на утримання, ремонт  та обслуговування доріг місцевого значення область отримає 456 млн. грн.

В галузі соціального захисту забезпечено виплату державної допомоги малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Більше 6 млн. грн. виплачено допомогу 44 учасникам революції Гідності та сім’ям загиблих.

Призначено грошову адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг  7594 сім’ям переселенців. Нараховано субсидій – 2 млрд. 824 млн.грн.  для 270 тис. сімей області.

Повністю ліквідовано борги із виплати заробітної плати на 7 підприємствах на суму понад 850 тис. гривень, заборгованість на 1 січня становила 5,7 млн. грн. і була однією з найменших у державі. Є тенденція до постійного зростання рівня зарплати, її показник у грудні склав  7 тис. 559 грн., що на 42% більше, ніж попереднього року.

Хмельниччина активно включилась в процес реформування українського суспільства з тим щоб забезпечити необхідні умови для економічного та соціального зростання кожного населеного пункту. В минулому році державна субвенція склала  1,8 млрд. грн. для  освітньої галузі, майже половина всіх коштів, передбачених на освіту.

На будівництві, реконструкції, ремонтах закладів освіти освоєно 109 млн. грн., в тому числі коштів освітньої субвенції – 45 млн. грн..

Продовжується оптимізація мережі навчальних закладів, функціонує 16 опорних шкіл та  22 філії. Придбали ще 17 шкільних автобусів та повністю забезпечили підвезення учнів та педагогів до місця навчання, роботи і додому, всього маємо 359 шкільних автобусів. Створено додаткові місця у дитячих садочках, відкрито 4 нових  дошкільних навчальних заклади. Збільшується кількість груп та класів з інклюзивним навчанням.

Вже двічі з робочим візитом Хмельниччину відвідала Марина Порошенко, ініціювавши створення 26-ти інклюзивно-ресурсних центрів у регіоні на рівні громад, підписано меморандум.

На території області діє 8 медіатек. Хмельниччина стала учасником національного проекту з розвитку інклюзивного освітнього середовища.

З метою наближення до населення кваліфікованої лікарської допомоги проводиться розширення мережі амбулаторій. В минулому  році відкрито 5 амбулаторій, всього працює 239, з них 154 в сільській місцевості. В поточному році заплановано реконструкцію та будівництво 27. Лікар на селі буде забезпечений житлом та транспортним засобом. Для розвитку сільської медицини з державного бюджету цього року виділили 213 млн.грн.

Розпочато реконструкцію облкардіодиспансеру, на базі якого планується створення сучасного обласного кардіоцентру, вже освоєно 2,6 млн. грн.

Відкориговано проектно-кошторисну документацію та експертизу на будівництво лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні, підготовлено проект рішення сесії щодо виділення коштів на початок будівельних робіт.

Завершена реконструкція поліклініки Ізяславської районної лікарні, освоєно 13,3 млн. грн., в тому числі 7,5 млн. грн. з державного бюджету, 2 млн. з обласного.

Продовжується будівництво:

– терапевтичного корпусу Городоцької райлікарні, минулого року кошторис склав 13,8 млн.грн., в тому числі з державного бюджету 5 млн. грн..

– дитячого відділення Шепетівської районної лікарні, освоєно3,3 млн. грн., з них з державного бюджету 3млн. грн..

Капітальні та поточні ремонти у минулому  році проводились в переважній частині лікувальних  закладів, на що використано біля  47 млн. грн..

Закуплено обладнання на суму  12 млн. грн. бюджетних коштів та 322 тис. позабюджетних.

Зокрема придбано: цифровий флюорограф, 5 апаратів УЗД, апарат штучної вентиляції легенів, апаратура для лабораторної діагностики тощо.

Для ПМСД придбано 4 автомобілі.

Продовжується робота щодо оптимізації ліжкового фонду до реальних потреб населення. У складі багатопрофільних лікарень працюють відділення екстреної медичної допомоги. Завершено встановлення приладів власного обліку енергоресурсів.

На програму «Доступні ліки» для Хмельниччини  із державного бюджету в минулому році було виділено 23,2 млн. грн.. Лікарі області виписали понад 520 тис. рецептів, близько 320 тис. людей скористалися ними. 78,3 млн. грн. використано на медикаменти та матеріали для  хворих з трансплантованими органами, з хронічною нирковою недостатністю, на гемофілію, дітей  з рідкісними захворюваннями. 9,7 млн. грн. – на придбання  інсулінів для хворих на нецукровий діабет.

Значна увага приділялась культурній спадщині області. Проведено капітальні ремонти на 38 об’єктах. Завершено та прийнято в експлуатацію I чергу Хмельницького музичного коледжу імені Заремби. Розвивається туристична галузь. Туристичний збір склав 509 тис. грн., на 53 тисячі більше попереднього року.

Славу області традиційно примножують наші спортсмени.

Так, Головатюк Роман став бронзовим призером з кікбоксингу на 10-тих Всесвітніх іграх в  Польщі, Пєлєшенко Олександр – чемпіоном Європи з важкої атлетики в Хорватії.

На чемпіонатах та кубках світу, Європи, України, інших міжнародних змаганнях спортсмени Хмельниччини вибороли понад 1 тис. нагород в особистому і командному заліку.

Цього року з бюджету держава виділила 11 млн. грн. на будівництво в області футбольних полів з штучним покриттям.

Суспільно-політична ситуація в області є стабільною. Налагоджена співпраця з новою Громадською радою при обласній адміністрації. Відбувся Форум громадських сил області.

Члени ради активно беруть участь в роботі комісій, дорадчих органів, розглядають суспільно-важливі питання на засіданнях та надають пропозиції.

На 4,6%зменшилась кількість зареєстрованих правопорушень,рівень злочинності в області на 10 тис. населення становить 87,9 злочинів, по державі цей показник складає 116,8.

В області створено 2 нових підрозділи місцевої пожежної охорони, Колибаївська та Понінківська ОТГ, придбано 2 пожежних автомобіля та пожежно-рятувальне обладнання.

В рамках європейського проекту у Дунаєвецькому районі створено 38 опорних пунктів мережі місцевої пожежної охорони, для яких  закуплено оснащення на суму 2,6 млн. грн..

В минулому році був підготовлений та затверджений на сесії обласної ради План заходів з реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2018 -2020 роки.

Так, пріоритетами економічного і соціального розвитку області на поточний  рік ми визначили:

стимулювання створення нових виробничих потужностей та сприяння зайнятості населення;

підтримка розвитку конкурентного агропромислового сектору;

сприяння підприємствам-виробникам регіону у розширенні торгово-економічних відносин з країнами ЄС та виходу на нові ринки;

забезпечення належного рівня розвитку дорожньої інфраструктури;

забезпечення соціального захисту жителів області, підтримки внутрішніх переселенців, учасників АТО та членів їх сімей;

сприяння доступності освітніх послуг, медичного обслуговування населення та підвищення якості надання цих послуг.

Підсумовуючи, голова адміністрації додав, що метою для кожного з нас є успішна, заможна Україна, де кожен почуває себе вільним та захищеним.

“Я впевнений, що ми подолаємо усі труднощі, успішно пройдемо шлях змін, так як це зробило багато країн, відвоюємо мир в державі і побудуємо щасливу Україну”, – сказав голова адміністрації.

Відеопрезентація публічного звіту голови