22.02.2018 — 17:10

Опалювальний сезон на Хмельниччині проходить стабільно

22 лютого, під головуванням заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуарда Кругляка відбулась всеукраїнська відеоселекторна нарада з питань сталого проходження опалювального сезону 2017-2018 років та стану розрахунків підприємств паливно-енергетичного комплексу за енергоносії.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, представники  окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, енерогопостачальних компаній, підприємств ЖКГ області.

Під час наради Едуард Кругляк поінформував присутніх, що найближчим часом очікується  значне зниження температури та погіршення погодних умов. Наступного тижня, за прогнозами, країну накриють опади та хуртовина, у деяких регіонах температура знизиться до -20 градусів. Посадовець наголосив, що керівникам відповідних служб необхідно вжити всіх можливих заходів, щоб не допустити надзвичайних ситуацій. Також Едуард Борисович коротко ознайомив учасників наради із переліком документів, що стосуються сфери комерційного обліку тепла, та  наразі готуються до затвердження.

Окремо у ході наради учасники заслухали інформацію щодо стану розрахунків за енергоносії в розрізі регіонів. Так відмічено зростання суми боргу за енергоносії на 7,5 млрд грн за останніх 1,5 місяці, однак в цілому рівень розрахунків населення за отримані послуги зріс у порівнянні з минулим роком.

Також присутніх поінформовано щодо нових змін, які були нещодавно внесені до окремих нормативних актів, що регулюють порядок розрахунків за використані енергоносії, зокрема в частині, що стосується порядку відшкодування різниці в тарифах, термінів його проведення, а також порядку використання коштів субвенції з державного бюджету.

Окрім того, представник Держенергонагляду представив увазі учасників наради інформацію щодо стану проходження опалювального сезону в країні, аварій та технологічних порушень, що призвели до відключення теплопостачання, а також проаналізував основні причини їх виникнення.

Далі Едуард Кругляк поспілкувався безпосередньо  з представниками областей, заслухавши звіти керівників про стан проходження опалювального сезону в регіонах, а також про проблеми, з якими стикаються на місцях.

 

Володимир Кальніченко доповів, що опалювальний сезон на Хмельниччині проходить стабільно. Як зазначив посадовець, ситуація, що склалася на початку зими у м.Шепетівці у зв’язку із заборгованістю ТОВ “Шепетівка Енергоінвест” перед НАК “Нафтогаз”, перебуває на постійному контролі облдержадміністрації. Теплопостачальне підприємство завдяки спільним зусиллям усіх сторін зуміло отримати ліміти на газ на січень та лютий.

Щодо проблем, з якими стикаються підприємства ЖКГ області, Володимир Ілліч зазначив, що через значну суму невідшкодованої різниці у тарифах окремі підприємства водопровідно-каналізаційного господарства не в змозі розрахуватися за спожиту електроенергію, внаслідок чого можуть бути відключені від енергопостачання.

Заступник Міністра запевнив, що уже в п’ятницю кошти підуть на рахунки областей, і проблему таким чином буде вирішено.

Довідково. 

На даний час теплоносій подають усі 714 комунальних та відомчих котелень в області. Усі підприємства комунальної теплоенергетики отримують номінації на відпуск газу, у тому числі ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Для оперативного реагування на надзвичайні ситуації під час проходження опалювального сезону в області при облдержадміністрації створено оперативний штаб (до складу якого включено представників галузевих управлінь та департаментів облдержадміністрації, дорожніх служб, інспекції Держенергонагляду, управління Держпраці, управління ДСНС в області, ПАТ «Хмельницькобленерго» та ПАТ «Хмельницькгаз»)

У житлово-комунальному господарстві області створено 130 аварійних бригад з особовим складом 744 чол. та 325 одиниць спеціалізованої техніки, оснащених необхідними інструментами, електро- та газо- зварювальними апаратами, насосами для відкачування води, засобами захисту тощо.

На період ускладнення обстановки, у випадку виникнення надзвичайної ситуації, додатково створено 81 бригаду, з особовим складом 442 чол. та 188 одиниць спеціалізованої техніки, розроблено та затверджено План взаємодії усіх служб.

Заготовлено посипочного матеріалу та реагентів підприємствами житлово-комунального господарства – 36,7 тис. тонн;

використано 18,3 тис.тон,

залишилось в резерві 18,4 тис.тонн

Забезпечено засобами обліку теплової енергії:

багатоквартирні житлові будинки на 93%;

бюджетні заклади на 91,2 %.

Підприємствами комунальної теплоенергетики в опалювальному періоді (на 19.02.2018)

спожито 90,9 млн.куб.м природного газу  на суму – 657,1 млн. грн.;

оплачено – 284 млн.грн.

рівень  розрахунків – 43,2%.

У тому числі, у січні 2018 року:

спожито 25,7 млн.куб.м природного газу  на суму – 190,5 млн. грн.;

оплачено – 79,8 млн.грн.

рівень  розрахунків – 42%.

Заборгованість за природний газ, з врахуванням боргів минулих років, становить  613,4 млн.грн., у тому числі 171,4 млн.грн – борг 2018 року.

При цьому, загальна сума бюджетної заборгованості становить 468,2 млн.грн., у тому числі:

315,7 млн.грн. заборгованість з різниці в тарифах становить,

146,6 млн.грн. – невідшкодовані пільги і субсидії,

2,8 млн.грн. – заборгували установи державного бюджету,

3,1 млн.грн. – заборгували установи місцевого бюджету.

У разі відшкодування бюджетної заборгованості рівень розрахунку за природний газ в опалювальному періоді становитиме  понад 100%.

Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства у січні 2018 року спожито  4,3 млн.КВт.год електроенергії на суму – 8,7 млн. грн.

оплачено – 1,6 млн.грн.

рівень розрахунків – 18 %.

Заборгованість за електроенергію на 1 лютого 2018 р. – 18,3 млн.грн. При цьому, заборгованість по пільгах і субсидіях становить 29,9 млн.грн., тобто на 8,6 млн.грн. перевищує борги за електроенергію.

У разі проведення розрахунків по пільгам і субсидіям, заборгованість за електроенергію буде погашена в повному обсязі.

Сума невідшкодованої підприємствам теплового та водопровідно-каналізаційного господарств різниці в тарифах становить  449,1 млн. грн., у тому числі:

– 315,7 млн.грн  на підприємствах ТКЕ,

– 133,4 млн.грн. – на підприємствах ВКГ.

Сума невідшкодованих підприємствам теплового та водопровідно-каналізаційного господарств пільг і субсидій на 1 лютого 2018 року становить 176,6 млн.грн., у тому числі:

– 146,7 млн.грн  на підприємствах ТКЕ,

– 29,9  млн.грн. – на підприємствах ВКГ.