23.02.2018 — 18:05

Відбулось чергове засідання архітектурно-містобудівної ради

23 лютого відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради відділу  містобудування та архітектури облдержадміністрації під головуванням головного архітектора області Ірини Дунаєвської.

На порядок денний було винесено розгляд матеріалів генерального плану населеного пункту Кременчуки Красилівського району Хмельницької області (розробник: ПрАТ «НВК «Світязь» (м. Вінниця),  головний архітектор проекту та доповідач Потапенко Валерій Михайлович) та  генеральних планів населених пунктів Губча, Мальки, Партинці, Зеленці Губчанської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області (розробник: ПП «Інтенсив-Сервіс» (м.Рівне),  головний архітектор проекту Пінчук О.В., доповідач Ковтонюк Олександр Михайлович).

У роботі засідання Ради взяли участь голова Кременчуківської сільської ради Микола Поліщук,  головний архітектор Красилівського району Марія Дузева, голова Губчанської сільської ради  Сергій Лукашук та землевпорядник  Наталя Миклуш.

В ході обговорення представлених генеральних планів населених пунктів було висловлено ряд зауважень та пропозицій. Так, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держспоживслужби у Хмельницькій області Ігор Баланюк  акцентував увагу на необхідності дотримання містобудівних умов та вимог, що стосуються розташування та будівництва кладовищ.

Зокрема, згідно нормативних документів, земельна ділянка для кладовища традиційного поховання повинна розташовуватися на відстані 6 метрів до червоних ліній доріг та на відстані 300 метрів до житлових будинків, будинків загальноосвітніх закладів та дошкільних установ та визначається з розрахунку 0,24 га на 1000 чоловік. Місця поховань (кладовища) повинні мати сплановану і впорядковану територію, упорядковані під’їзні шляхи, бути забезпеченими транспортним зв’язком з населеним пунктом. Територія місць поховань повинна бути обов’язково огороджена, поділена на ділянки-сектори, що відокремлюються поміж собою дорогами шириною 3,5 м з розрахунку одностороннього руху. Місця для роз’їзду автотранспорту повинні розташовуватися на перехресті доріг і мати радіус повороту. Проїжджа частина центральної дороги повинна бути шириною від 6,5 м, до 9 м. У санітарно-захисній зоні діючого кладовища 300м не допускається розміщення житлово-громадської забудови, тому у генеральних планах необхідно передбачити заходи щодо дотримання діючого містобудівного законодавства. Можливість використання сільськогосподарського призначення земель  у санітарно-захисній зоні визначається за погодженням з територіальними органами Міністерства охорони здоров’я України.

Оскільки наведені вимоги не були виконані, генеральний план населеного пункту Зеленці Старокостянтинівського району відхилено та відправлено на доопрацювання.

Проекти генеральних планів населених пунктів Губча, Мальки, Партинці, Старокостянтинівського району та Кременчуки Красилівського району Хмельницької області більшістю голосів вирішено схвалити, зауваження та пропозиції врахувати у робочому  порядку.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації