28.02.2018 — 09:32

Україна досягла значного прогресу в децентралізації набагато швидше, ніж деякі європейські країни, — представник Ради Європи Даніель Попеску

Таким країнам як Україна, децентралізація принесе економічні та демократичні переваги. Україна має завдання: децентралізувати владу та ресурси, а також розбудувати спроможності та покращити навички управління місцевого самоврядування.

Про це наголосив керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи Даніель Попеску під час презентації результатів соціологічного опитування мешканців України щодо реформи децентралізації.

«Децентралізація  є складною реформою, але  водночас у Раді Європи вірять, що децентралізація є також однією з найуспішніших реформ в Україні. Ви досягли значного прогресу набагато швидше, ніж деякі інші європейські країни у цьому процесі. Звичайно, ще багато роботи попереду. Децентралізація не є самоціллю, вона покликана сприяти тому, щоб люди отримували послуги вищої якості, а також вона має сприяти підвищенню якості життя людини», — зазначив керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи.

Даніель Попеску підкреслив, що задоволений результатами опитування населення України щодо децентралізації. «Ми побачили, що підтримка населенням  децентралізації є досить сильною (58% опитаних підтримують децентралізацію). Ми можемо зробити висновок, що українське суспільство позитивно сприйматиме саме цю реформу і в майбутньому», — підсував він.

Слова представника Ради Європи підтримав і генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Паніотто зазначивши, що 58% населення України вважають потрібною впроваджувану реформу децентралізації.

«Більшість населення України вважає потрібною реформу децентралізації в Україні. У 2015-2016 роках частка тих, хто вважає реформу потрібною, зросла з 60% до 64%. А зараз трохи знизилась, але не суттєво — до 58%. Також, протягом 2015-2016 років зросла з 19 до 46% частка населення, яке відзначає зміни на краще у своєму населеному пункті», — підкреслив Паніотто.

У свою чергу Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що важливим є те, що опитування показало зростання обізнаності і довіри людей до реформи децентралізації. «Добрим показником децентралізації є те, що люди відчувають покращення якості послуг, зокрема адміністративних. До 40% зросла кількість людей, які на собі відчули кращу якість цього сервісу», — сказав Віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром «Соціальні індикатори» на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитуванні провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.