01.03.2018 — 12:17

У Хмельницькому обговорили актуальні питання сучасної інфектології

27 лютого у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулася обласна науково-практична конференція «Актуальні питання сучасної інфектології». Участь у ній взяла завідувачка кафедрою інфекційних хвороб Київського національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Ольга Голубовська.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська підкреслила, що цю нараду планували давно і вона саме на часі, оскільки на Хмельниччині та в країні загалом спостерігається погіршення епідемічної ситуації на кір, ГРВІ та грип.

Ольга Голубовська з прикрістю констатувала, що наша держава належить до числа 8 країн з рівнем вакцинації населення менше 50 %. Туди, зокрема, входять 7 африканських країн і Україна. Порівняно низький рівень вакцинації населення пов’язаний з тим, що протягом 3 попередніх років наша держава потерпає від серйозних перебоїв з вакцинами. Як свідчить практика, противниками щеплень є не більше 5 % населення.

Крім того, Ольга Анатоліївна проаналізувала ситуацію із захворюваністю на кір, розповіла про інші небезпечні недуги. За її словами, в Україні останнім часом все частіше почали фіксувати випадки інфекційних захворювань, не характерних для нашого клімату – зокрема, хвороба Західного Нілу, тропічна малярія та інші. Їх швидкому поширенню, каже фахівець, сприяє, в першу чергу, глобальне потепління. Такі недуги називають «хворобами мандрівників» і заразитися ними можна навіть в аеропорту. Тропічні інфекції для українців особливо небезпечні, бо ми не маємо генетичних факторів захисту від них.

Ольга Голубовська наголосила, що всіх хворих на небезпечні інфекційні недуги можна врятувати. Головне – пацієнт повинен вчасно звернутися, а лікар – кваліфіковано діагностувати.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я