01.03.2018 — 10:43

В області ділились досвідом функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

28 лютого в Департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів під головуванням директора Департаменту Олега Омелянюка пройшов круглий стіл на тему: «Створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів».

       

Розпочинаючи, Олег Тимофійович зазначив, що на сьогодні із наявних в області 306,4 тис. домогосподарств товарне сільськогосподарське виробництва ведуть 77,5 тис. Частка господарств населення у структурі виробництва продукції сільського господарства у 2017 році склала 37,9 %. В приватному секторі виробляється понад 80% плодоовочевої продукції, із загального обсягу виробленого молока та м’яса на приватний сектор припадає відповідно 70 та 56 відсотків.

Слід відмітити, що за минулий рік господарства населення на 49% забезпечили сировиною молокопереробні підприємства області. Однак кількість домогосподарств, що утримують сільськогосподарських тварин щорічно зменшується. Однією з причин таких змін є низький рівень матеріально-технічної бази, крім того для більшості дрібних та середніх товаровиробників постала проблема не тільки виростити продукцію, а й вигідно її продати, отримати прибуток.

На сьогодні більшість молока заготовляється «з коліс», що негативно відображається на його якості та впливає на ціноутворення – ціна молока закупленого у юридичних осіб на 38% вища ніж на сільське молоко. Спрямування коштів обласного бюджету у 2017 році на виконання «Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки» за напрямком «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» в сумі 5,6 млн. грн., дала можливість надати підтримку 652 домогосподарствам на придбання доїльних апаратів, 36 фізичним особам та двом молочарським кооперативам на закупівлю холодильного та лабораторного обладнання, що позитивно вплине на якість виробленої продукції, а відтак і на її ціну.

Проте, на нашу думку, основним важелем, що сприятиме підвищенню прибутковості господарської діяльності в домогосподарствах та зростанню доходів сільського населення і, в кінцевому підсумку, підвищить рівень економічної стабільності на селі є розвиток кооперативного руху.

Ще одним поштовхов для сворення кооперативів є те, що з 1 липня поточного року набувають чинності зміни положень національного стандарту ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі». Цей стандарт буде замінений на ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», який спрямований на підвищення вимог до якості молока і врегулювання використання молока другого сорту тільки в певних цілях. Згідно даного стандарту, молоко другого гатунку (молоко від населення) заборонено переробляти на молоко питне.

На сьогодні у Хмельницькій області вже є певні успіхи в створенні сільськогосподарської кооперації. У шести районах області успішно функціонує 10 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з них 5 молочарських та 5 багатофункціональний.

На порядку денному розглянуто  питання щодо державної реєстрація та напрямків  підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з бюджетів всіх рівнів, оподаткування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, перспективи заготівлі молочної сировини від господарств населення. Виконання Положень Угоди про асоціацію з ЄС щодо санітарно-гігієнічних норм, які застосовуються до молочної сировини.

Про досвід роботи сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Хмельницької області розповіли представники сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Перспектива Плюс» Білогірського району та “Відроджені традиції” Ізяславського району.