27.02.2018 — 10:31

Мін’юст запустив проект «Я маю право! На захист бізнесу від тиску правоохоронних органів»

У межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» почав діяти новий напрямок для захисту прав підприємців та бізнесу від тиску правоохоронних органів, зокрема, під час обшуків.

Вже розроблено перші інформаційні матеріали, які можна знайти на сайті «Я МАЮ ПРАВО!» pravo.minjust.gov.ua. У них детально розписана процедура обшуку згідно із новим законом «МаскиШоуСтоп»: алгоритм дій, права і обов‘язки як представників бізнесу, так і правоохоронних органів.

Також у рамках проекту заплановано спільно з Європейською бізнес-асоціацією, Радою бізнес-омбудсмена та Американською торговельною палатою здійснювати постійний моніторинг кількості скарг від підприємців на тиск з боку правоохоронних органів. Окрім того, заплановані заходи щодо роз’яснення правових механізмів реєстрації, ведення та закриття бізнесу, захисту бізнесу від рейдерських захоплень, роз’яснення прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами та захисту від їхніх зловживань.

Фахівці органів юстиції та системи безоплатної правової допомоги пояснюватимуть, які документи повинен вимагати підприємець у правоохоронців, що прийшли до нього з обшуком, як діяти під час обшуку, які права має адвокат. Особлива увага буде зосереджена на здійсненні правоохоронцями обов‘язкової відеофіксації процесу обшуку, як цього вимагає вищезгаданий закон.

«Коли громадяни знають і вміють захищати свої права – це ознака сформованого й відповідального демократичного суспільства. Саме таку мету ставлять перед собою правоосвітні проекти Мін’юсту. Сподіваюсь, вони підвищать правосвідомість українців, зроблять їх більш юридично обізнаними та проактивними», – сказала Олена Сукманова, заступник Міністра юстиції.

Вона також зазначила, що найближчим часом очікується прийняття Кабінетом міністрів постанови про створення в усіх регіонах комісій, які розглядатимуть випадки порушень прав підприємців та бізнесу з боку правоохоронних органів. До цих комісій увійдуть представники місцевої влади, правоохоронців, громадськості та правозахисних організацій.

 

За інформацією Міністерства юстиції України