01.03.2018 — 15:03

Збережіть життя первоцвітам – окрасі природи рідного краю!

Наближається весна. З  першими теплими сонячними променями природа, виснажена морозами, поволі пробудиться від зимового спокою. На прогрітих сонцем галявинах розквітнуть дивовижні ранньовесняні рослини – первоцвіти, які вітають весну та милують людям очі своєю надзвичайною, неповторною  красою.

Проте, щороку в усіх подільських і поліських регіонах Хмельниччини, в результаті незаконного збирання й продажу, місцевими жителями – подолянами та поліщуками знищуються мільйони первоцвітів, які занесені до Червоної книги України і потребують захисту.

Першими подають свої голоси на захист первоцвітів природоохоронці – екологи, лісівники, науковці, педагоги та школярі і юннати Хмельниччини, адже масове збирання первоцвітів наносить невиправну шкоду унікальній українській природі, не дає можливості рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до помітного зменшення їх кількості в природі, а згодом – повного зникнення цих уже рідкісних видів.

Цілком ймовірно, що через декілька років ми взагалі не зможемо милуватись чарівною красою первоцвітів, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про Шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, мати-й-мачуха, сон великий та чорніючий, цибулю ведмежу, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалію звичайну, медунку темну, первоцвіт весняний, проліску дволисту, анемону дібровну та розлогу, фіалку запашну, ряст та ін.

Зважаючи на цю антропогенну загрозу для довкілля та з метою забезпечення захисту ранньовесняних квітів від винищення, педагоги і юннати Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді щороку активно долучаються  до проведення заходів Всеукраїнської акції «Первоцвіт».

В рамках Акції тут з юними природолюбами проводяться змістовні  еколого-натуралістичні заходи природоохоронного змісту, де вони знайомляться з первоцвітами рідного краю, з чинним природоохоронним законодавством. Педагогами закладу проводяться для дітей тематичні заняття й розвиваючі екологічні ігри тощо.

Готуючись до проведення Акції, юннати виготовили стінгазети, а також зробили природоохоронну виставку, де зібрали експозицію літератури, агітаційних плакатів  і листівок, малюнків, фото й відеоматеріалів,  загадок, народних прикмет, прислів’їв.

Керівники гуртків для вихованців закладу проводили майстер-класи по виготовленню з підручних матеріалів штучних ранньоквітучих рослин. Виготовлені квіти та пропагандистсько-агітаційні  листівки,  брошури і малюнки юннати роздали місцевим жителям, аби донести до свідомості кожного, що рідкісні весняні квіти-первоцвіти ліпше не зривати і не купувати, а милуватись їх красою в природі там, де вони зростають та примножують мальовничу красу Хмельниччини.

Юні природолюби Хмельниччини закликають усіх свідомих громадян захищати первоцвіти, зберегти їх неповторну чарівну природну красу для сьогоднішніх та майбутніх поколінь. Адже, зберігаючи життя первоцвітам, ми прикрашаємо своє життя і збережемо їх для своїх нащадків!

Бережіть первоцвіти та унікальну природу рідного краю!

Інна Міхайлиця,
керівник гуртків ХОЕНЦУМ