02.03.2018 — 14:20

“Маємо вжити всіх можливих заходів для зменшення споживання газу до мінімуму”, – В.Кальніченко

Сьогодні в облдержадміністрації в селекторному режимі відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС. Головував на засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. В залі були присутні заступники голови облдержадміністрації Олег Гуменний, Валерій Олійник,  керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко, керівники ПАТ”Хмельницькгаз” та ПАТ”Хмельницькобленерго”, представники Хмельницької міської ради. Також у режимі селекторного зв’язку участь в нараді взяли керівники райдержадміністрацій та міст обласного значення.

Володимир Кальніченко поінформував присутніх, що наразі в країні склалася скрутна ситуація у сфері споживання газу, пов’язана із діями ПАТ “Газпром”, який знизив тиск на вході у газотранспортну мережу майже на 20%. Вчора відбулося позачергове засідання РНБО з питання забезпечення природним газом населення та підприємств відповідних галузей народного господарства. Сьогодні вранці на селекторній нараді за участю Міністра вугільної промисловості та енергетики України Ігоря Насалика було  обговорено основні заходи, що мають бути вжиті органами влади з метою недопущення надзвичайної ситуації в зв’язку з дефіцитом газу в об’єднаній  газотранспортній мережі.

Як повідомив Олег Гуменний, який брав участь в цій селекторній нараді, зважаючи на таку ситуацію  Кризовим комітетом при Міненерговугілля України прийнято рішення про введення кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації. Органам влади доручено вжити всіх можливих заходів для максимального скорочення обсягів споживання  природного газу. Також Міністр доручив вжити термінових заходів щодо переведення ТЕЦ, які працюють на газу, на резервне  паливо – мазут.

За результатами проведення селекторної наради  керівникам місцевих органів влади та місцевого самоврядування доручено вжити заходів щодо зведення до мінімуму споживання газу. Разом з тим, наголошено на індивідуальному підході до кожного об’єкту. До прикладу Хмельницькому національному університету, студенти якого перебувають на канікулах до 3 березня, рекомендовано продовжити їх до 7 березня.

Також визначено список підприємств, які є найбільшими споживачами газу в області. За повідомленням технічного директор  ПАТ “Хмельницькгаз” Олександра Лоба, підприємств, які споживають більше 100 тис.м3 газу на добу, в області близько тридцяти. З їх керівниками буде проведено роз’яснювальну роботу, аби зменшити споживання газу до рівня, який не викличе порушень у технологічних процесах.

Що стосується побутових споживачів газу та об’єктів соціальної сфери, то Володимир Кальніченко зазначив, що за інформацією НАК “Нафтогаз” зниження температури  в приміщеннях на 1°С вдень та 2°С вночі дозволить знизити споживання газу на 8-9%. Цього рівня буде достатньо аби запобігти виникненню надзвичайних ситуацій.

Рішення про призупинення навчального процесу у закладах освіти області буде також прийматися в індивідуальному порядку на місцевому рівні, про що буде проінформовано додатково.

За інформацією представників ПАТ “Обленерго” в області існують можливості  для підключення  додаткових потужностей, підготовлено резервні трансформатори. В цілодобовому режимі буде забезпечено роботу аварійних бригад.

Начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко доручив представникам місцевої влади вжити заходів з приведення в стан готовності резервних джерел електропостачання (дизелів, електростанцій,  генераторів) на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Також посадовець додав, що силами ДСНС можуть за потреби бути розгорнуті додаткові мобільні пункти обігріву.