09.03.2018 — 15:53

Іванна Климпуш-Цинцадзе та заступник Генсека НАТО обговорили співпрацю в протидії кібер- та енергетичним загрозам

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася у Брюсселі із заступником Генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі. На зустрічі йшлося про співпрацю у рамках Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки», діалог НАТО-Україна щодо кібер- та енергетичної безпеки.

Антоніо Міссіролі поцікавився, як Україна наразі опікується кібербезпековими питаннями. Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала про досягнення в реалізації першого етапу Трастового фонду з кібербезпеки. Зокрема, вона підкреслила, що запуск ситуаційних центрів реагування на комп’ютерні інциденти в державній інформаційній інфраструктурі знаходиться вже на завершальному етапі. Один із таких центрів уже працює у Службі безпеки України. Віце-прем’єр-міністр висловила впевненість, що наявна позитивна динаміка змін у цій сфері збережеться.

Вона наголосила на необхідності покращити механізм інформування сторін один одного щодо стану поточного виконання завдань та зазначила, що українська сторона очікує нової зустрічі з відповідними представниками НАТО.

Заступник Генсека НАТО наголосив, що Альянс добре розуміє головні виклики кіберзагроз, які стоять перед Україною, та усвідомлює необхідність якісної міжурядової кооперації та комунікацій. Багато задач з цієї сфери можуть бути реалізовані в рамках роботи відповідного Трастового фонду. «МЗС України знаходиться на передовій кібератак. Сподіваюся, найближчим часом буде представлений спільний підхід до вирішення проблематики цієї сфери. Враховуючи необхідність протистояти російській агресії на Сході України, можна сказати, що ми цей марафон біжимо зі спринтерською швидкістю», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе, характеризуючи процес реалізації проектів з протидії кіберзагрозам в Україні.

Сторони також окремо зупинилися на питаннях енергетичної безпеки та захисту критичної інфраструктури. «Дуже важливо розуміти, наскільки відповідально вчинили українці, скоротивши споживання газу в найхолодніші дні», – зазначила Віце-прем’єр-мінітр. Говорячи про останні події після виграшу Україною у Стокгольмському арбітражі та подальший шантаж російської сторони, вона зазначила, що надзвичайно важливим є усвідомлення міжнародною спільнотою значення проекту будівництва «Північного потоку–2». «Якщо його побудують, то геополітичний вплив РФ може значно збільшитися», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона запевнила сторону НАТО у тому, що в питаннях міжнародної енергетичної безпеки Україна є надійним партнером.

Сторони також обговорили питання протидії гібридним загрозам, зазначивши важливість ефективної реалізації заходів у рамках Платформи Україна – НАТО щодо обміну досвідом в цій сфері. Зокрема, мова йшла про підготовку до міжнародної конференції з реагування на гібридні загрози, проведення якої планується в Україні в листопаді. Крім того, було підкреслено важливість взаємодії з Центром передового досвіду НАТО з енергетичної безпеки (Вільнюс, Литва) та Гельсінським центром протидії гібридним загрозам.

Віце-прем’єр-міністр також наголосила, що Україна зацікавлена в посиленні співпраці в рамках існуючих Спільних робочих груп Україна-НАТО з наукового та екологічного співробітництва, а також з питань економічної безпеки. Вона розповіла, що Україна запустила чимало важливих і корисних наукових проектів, які впроваджуються українськими вченими разом із закордонними партнерами за програмою «Наука заради миру та безпеки». «Ми пишаємося тим, що в Україні реалізуються 43 спільні багаторічні проекти Україна – НАТО в рамках Програми «Наука заради миру та безпеки». Ми розподіляємо їх бюджет таким чином, щоб програми працювали і в регіонах, не лише в Києві», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Україна є лідером серед країн-партнерів Альянсу за кількістю наукових проектів та обсягом їх фінансування в рамках Програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Проекти, які реалізуються за участю українських науково-дослідних установ, здебільшого спрямовані на посилення безпекової та оборонної спроможності України.