14.03.2018 — 17:05

В обласному госпіталі ветеранів війни відкрито реабілітаційне відділення для учасників АТО та ветеранів війни

14 березня на базі Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни за участю заступника голови адміністрації Валерія Олійника, голови обласної ради Михайла Загородного, директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича, головного лікаря ХОГВв Оксани Бочкарьової та інших поважних гостей відбулося відкриття реабілітаційного відділення для учасників АТО та ветеранів війни.

На сьогоднішній день система реабілітації в Україні потребує докорінних змін в організації реабілітаційної допомоги. Звичайно, військові події на Сході України стали поштовхом до цих змін.

В Україні на законодавчому рівні триває розбудова системи реабілітації. Керівництво нашого краю також з розуміння віднеслося, що впроваджувати та розвивати реабілітаційну допомогу в області необхідно. Тому вирішило, що створення реабілітаційного відділення саме на часі.

Ще з листопада 2014 року саме в Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни було розпочато госпіталізування на стаціонарне лікування демобілізованих учасників АТО (на сьогодні їх у цьому закладі проліковано 1600).

У грудні 2016 році керівники області спільно з Департаментом охорони здоров’я ухвалили рішення про створення реабілітаційного відділення (відновного лікування хворих з захворюванням і травмами опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи). І ось сьогодні ми маємо велику честь відкривати його.

Реабілітаційне відділення створено з урахуванням сучасного бачення розвитку реабілітаційної допомоги в Україні, оснащено найновітнішим обладнанням для фізичної реабілітації. Відділення складається з 10 відремонтованих палат на ліжок 25.

Після рішення Хмельницької обласної ради створити відділення реабілітації, в т.ч. для учасників АТО, на капітальний ремонт приміщень 1 поверху лікувального корпусу госпіталю було виділено 1 млн. 156 тис. грн. Для придбання медичного обладнання для цього відділення теж виділили кошти. Зокрема, на закупівлю виробів медичного призначення, м’якого і твердого інвентарю надали 1 млн 421,6 тис. грн. У липні 2016 року сесією Хмельницької міської ради виділено 100 тис. грн. на придбання  різного інвентарю для закладу. І на майбутнє ми все будемо робити для покращання матеріально-технічної бази відділення та госпіталю, щоб перебування ваших пацієнтів було комфортним.

Інформаційна довідка:

Проектна потужність Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни розрахована на 300 ліжок. Він є багатопрофільною спеціалізованою медичною установою, в якій 180 ліжок – терапевтичного, 95 ліжок хірургічного профілю та 25 ліжок реабілітаційне відділення (відновного лікування хворих з захворюваннями і травмами опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи). Також функціонує відділення інтенсивної терапії та анестезіології на 6 ліжок.

У госпіталі працює низка параклінічних служб (клінічна і бактеріологічна лабораторії, рентгенкабінет, кабінет ультразвукової діагностики, ендоскопічне відділення, кабінети функціональної діагностики, фізіотерапевтичне, приймальне, стерилізаційне відділення та інші.

З внутрішніх кадрових резервів створене консультативне відділення, де для зручності пацієнтів суміжні спеціалісти госпіталю ведуть прийом за 10-ти спеціальностями та консультує психолог. Працює також бібліотека, довідкове бюро та перукарня для хворих.

В госпіталі створена достатня база для реабілітаційного та відновного лікування хворих з використанням електро-, тепло- та бальнеопроцедур, масажу та лікувальної фізкультури. Використовуються мінеральні грязі з санаторію «Куяльник» та мінеральні води з місцевих цілющих джерел санаторію «Сатанів».

На початку 2015 року в області затвердили «План заходів щодо медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО» та координаційним регіональним центром визначили ХОГВВ.

У 2015 році з видатків обласного бюджету для госпіталю придбали і в тому ж році встановили рентгенапарат, вартістю 2 млн. 350 тис. грн. Крім того, за 460 тис. грн. закупили мобільну ультразвукову систему. З обласного бюджету також було виділено 240 тис. грн. на зубопротезування та 100 тис. грн. – на слухопротезування учасників АТО.

У квітні того ж року було ухвалено Програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області. Відповідно до цієї програми, з обласної казни було виділено майже 1 млн. грн. для покращення матеріально-технічної бази госпіталю. Так, придбали УВЧ-апарат, реабілітаційний стіл, апарати для електроміостимуляції, динамічний тренажер-сходи, апарати для добового холтерівського моніторування, електрокардіографи, пристрій для реабілітації для ніг та рук МОТОмед, пристрій для пасивної реабілітації передпліччя, світильник операційний “Біомед”.

З 2016 року норми витрат на обслуговування ветеранів війни на добу було збільшено: 55 грн. – на харчування та 65 грн. – на медикаменти (попередньо було 35 та 40 грн. відповідно). Відповідно, госпіталю було виділено додаткові кошти – майже 2 млн. грн. на придбання медикаментів та більш як 1, 5 млн. грн. на закупівлю продуктів харчування.

У січні 2016 року з обласного бюджету виділили 510 тис. грн. на придбання біохімічного та гематологічного аналізаторів та 100 тис. грн. на купівлю слухових апаратів, в рамках обласної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей, що проживають на території Хмельницької області.

Залишок коштів після закупівлі біохімічного аналізатора, а саме 85 тис. грн. витрачено на придбання денситометра за 24 тис. грн. та напівавтоматичного біохімічного аналізатора за 61 тис. грн. Крім того, від благодійників госпіталь отримав медичне обладнання, апаратуру та медикаменти на загальну суму майже 85 тис. грн.

Основними завданням реабілітації є повернення людини в сім’ю, на роботу, в суспільство.

З метою надання реабілітаційної допомоги в закладі, розпочато формування мультидисциплінарної команди. Відбулися зміни в штатному розписі госпіталю, окрім середнього та медичного медперсоналу введені посади лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, фахівців з фізичної реабілітації, триває підбір персоналу. Планується проведення тренінгів, частина фахівців вже відвідали тренінги за участю американських колег.

Лікар-невропатолог та психолог пройшли посилений тижневий тренінг «Психологічна реабілітація учасників АТО після перенесених гострих стресів», реабілітолог взяла участь у майстер-класі з реабілітації та пройшла лекційний курс з питань медико-психологічної реабілітації в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни.

В 2017 році для працюючих демобілізованих учасників АТО на лікування та реабілітацію виділено та використано 30 направлень в санаторій «Авангард» місто Немирів.

До слова, у центрах ПМСД за реалізацію направлень на стаціонарне лікування в Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни відповідають заступники головних лікарів. Саме вони визначені як відповідальні особи по роботі з ветеранами АТО.

Станом на 01.01.2018 року в Хмельницькій області на диспансерному обліку перебуває 46 356 ветеранів війни, із них: учасники бойових дій -12307 (26,6%), інваліди війни – 3148 (6,8%), учасники війни – 26483  (57,1%),  особи прирівняні за пільгами – 4418 (9,5%).