15.03.2018 — 11:32

Аграрії області зібралися за “круглим столом” обговорити земельні питання

14 березня, у Департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, під керівництвом першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання “круглого столу” з питань використання земельних ділянок, оподаткування сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та розгляду програм державної підтримки галузі агропромислового комплексу.

До участі у нараді були запрошені керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарства, приватні землевласники, представники ГУ Держгеокадастру Хмельницької області, голова асоціації фермерів та приватних землевласників Хмельницької області – Анатолій Перейма, директор відділення українського Фонду підтримки фермерських господарств Хмельницької області – Неоніла Цибулько та представники ГУ ДФС у Хмельницькій області.

На порядку денному було розглянуто ряд питань, а саме: про стан використання земельних ресурсів, врегулювання земельних відносин; особливості оподаткування сільськогосподарських підприємств усіх форм власності; діяльність Фонду підтримки фермерських господарств та державна підтримка сільгосптоваровиробників у 2018 році.

Засідання проходило в режимі питання-відповіді. Так, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств та приватних землевласників найбільше цікавили питання оподаткування їхньої праці, оскільки з 1 січня набули чинності нові зміни до окремих статей податкового кодексу. Зокрема, учасників наради хвилювали питання щодо реєстрації у ГУ ДФС у Хмельницькій області осіб, котрі являються членами  фермерського господарства та працевлаштування сезонних працівників, які на роботі не повний день.

Також заступник начальника – начальник управління контролю за використанням та охоронною земель ГУ Держгеокадастру Хмельницької області Олександр Вжешневський розповів присутнім про актуальні питання використання земель фермерських господарств та питання успадкування права постійного користування та оренди на земельні ділянки, які перебували в користуванні засновника фермерського господарства.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зазначив, що наразі у аграріїв області виникає багато питань у зв’язку з деякими змінами податкового законодавства, які призвели до певних обурень. Але посадовець запевнив, що обласна влада завжди підтримуватиме своїх аграріїв та сприятиме проведенню подібних засідань, аби вирішувати та надавати роз’яснення у питаннях, які хвилюють представників сільського господарства.