22.03.2018 — 09:30

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції

21 березня відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка.

На засідання колегії були запрошені керівники структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, начальники територіальних відділів державної виконавчої служби області.

Про стан виконання рішень щодо стягнення коштів до державного бюджету доповіла завідувач сектору аналітики та статистики Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Олена Купчишина.

Так, зазначено, що виконавчі документи про стягнення коштів до  державного бюджету є значною категорією виконавчих документів, що перебувають на виконанні у територіальних відділах державної виконавчої служби Хмельницької області. Так, частка виконавчих документів саме цієї категорії у загальній масі виконавчих документів, які підлягали виконанню органами ДВС області станом на 01.03.2018 склала 35%.  Із загальної кількості виконавчих документів про стягнення коштів до бюджету питому вагу складають стягнення державного мита (судового збору), фінансових санкцій, штрафів (накладених органами, що відповідно до законодавства мають право застосовувати відповідні санкції),  виконавчі документи про стягнення коштів в інтересах органів Пенсійного фонду України, органів Державної фіскальної служби.

Так, в органах державної виконавчої служби Хмельницької області, станом на 01.03.2018 року, перебувало 27 908 виконавчих проваджень вказаної вище категорії на суму  206 408 815 грн., що на 4 122  (та на суму 25 784 346 грн.) виконавчих документа більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Протягом вказаного періоду, державними виконавцями відділів державної виконавчої служби завершено провадженням 6 780 виконавчих проваджень (24,3%) на суму 10 829 851 грн. (5,2%), що більше показників аналогічного періоду минулого року на 5 227 180 грн. та на 4 226 виконавчих проваджень.

Доповідач підкреслила, що робота органів державної виконавчої служби щодо стягнення коштів на користь бюджету та державних цільових фондів суттєво покращилась.

В продовження колегії, заступник начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби – Роман Касянюк розповів про стан стягнення відділами державної виконавчої служби області виконавчого збору.

Зокрема, зауважено, що відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016, стягнення виконавчого збору у разі відкриття виконавчого провадження державним виконавцем  є обов’язковим, крім чітко визначених законодавством підстав та виконавчих документів, з яких виконавчий збір не стягується.

Так, територіальними відділами державної виконавчої служби станом на 01.03.2018 року стягнуто виконавчого збору та перераховано до Головного територіального управління юстиції  на загальну суму 3 373 716 грн.

Доповідач наголосив, що у порівняні за аналогічний період минулого року, коли було стягнуто 1 915 244 грн.,  у звітному періоді 2018 року спостерігається збільшення стягнення виконавчого збору на 1 458 472 грн.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації  на тему: «Механізм захисту прав людини у Європейському суді з прав людини».

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.