23.03.2018 — 11:35

Олег Гуменний: Хмельниччина активно долучається до питання впровадження енергоефективності

Про це зазначив заступник голови адміністрації Олег Гуменний під час «Подільський енергетичний форум «Green Energy», який протягом двох днів, 22-23 березня, проходить у Хмельницькому.

Форум покликаний об’єднати підприємців, що працюють в секторі альтернативної енергетики та суміжних з ним секторів економіки, щоб ознайомити їх зі світовими тенденціями і новими інструментами у сфері альтернативної енергетики та енергоефективних технологій.

Захід зібрав близько півтори сотні підприємців не лише з Хмельниччини, а й з Вінниччини та Київщини. У ролі спікерів виступили експерти з ОАЕ, Польщі та України.

Долучилися до зустрічі і заступник голови обласної державної адміністрації Олег Гуменний, міський голова Олександр Симчишин, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, представники малого та середнього бізнесу, національні і міжнародні інвестори.

Відкриваючи захід, керівник Центру підтримки бізнесу м. Вінниця, президент Вінницького клубу ділових людей Надія Лисецька зазначила, що сьогоднішній захід ми запланували першим з серій щорічних заходів, метою яких є створення майданчику для фахових дискусій, для презентації інновацій у сфері енергоефективності, для обговорення світових тенденцій.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Олег Гуменний подякував організаторам заходу за організацію та проведення форуму, оскільки питання енергоефективності на сьогодні є дійсно актуальним та важливим.

Олег Вікторович зазначив, що Хмельниччина приступила до питання енергоефективності починаючи з 2015 року. Так, рішенням сесії обласної ради була затверджена програма підвищення енергоефективності і на виконання даної програми було розроблено перших 46 енергоефективних проектів.

Також в області активно розвивається відновлювальна енергетика. Так, на сьогодні в області працює 29 гідроелектростанцій та 7 сонячних, якими за 2017 рік вироблено 34 млн.кВт електроенергії. Крім того, у Теофіпольському районі введено в експлуатацію біогазову установку, яка є другою по величині в Україні, а зведена в експлуатацію друга черга біогазової установки потужністю 10 Мвт буде найбільша в Європі.

Активно включається до питання впровадження енергоефективності і промисловість області. Так, ПАТ “Подільський цемент” змінило технологію виробництва продукції з газу на вугільний пил. Також цілий спектр промислових підприємств випускають солом’яні пелети, пелети з відходів деревини. Крім того, посадовець сказав, що наразі область працює над вивченням унікального виробництва торф’яних брикетів поєднаних з відходами деревини, оскільки в області є великі запаси висококалорійного торфу.

Також в м. Кам’янець-Подільський завершується будівництво власної ТЕС, яка дасть можливість мешканцям отримувати власну електроенергію, що є прикладом енергетичної незалежності. Крім того м. Хмельницький та Кам’янець-Подільський впровадили енергоменеджмент, що дає можливість бачити споживання енергоресурсів в розрізі кожної будівлі. За словами заступника голови, проводиться велика робота над тим, аби впровадити енергоменеджмент в розрізі кожного району.

Разом з тим, ще є багато над чим працювати, додав Олег Вікторович, зокрема є багато роботи по впровадженню відновлювальної енергетики, планується будівництво 12 сонячних електростанцій.

На завершення виступу, Олег Вікторович побажав учасникам форуму плідної праці та висловив сподівання, що представники з сусідніх областей, колеги та науковці поділяться своїм досвідом, аби кожен учасник по завершенню заходу вийшов з новими знаннями та баченням у даній галузі.

В продовження форуму учасники дискутували  про глобальні та локальні аспекти розвитку сфери енергоефективних технологій та ВДЕ; енергоефективні технології: просування та розширення ринків; економічні моделі розвитку “зеленої енергетики”.

Перший день форуму пройшов у формі панельних дискусій, доповідей, презентацій проектів та обміну досвідом між іноземними та вітчизняними бізнесменами. Далі учасники оглянуть об’єкти, котрі розміщені на території Хмельницької області, де впроваджено енергоефективні заходи або використовуються альтернативні джерела енергії.

Даний захід організований Центрами підтримки бізнесу в м. Хмельницький та м. Вінниця за підтримки Європейського банку Реконструкції і Розвитку в рамках ініціативи ЄС EU4Business.