31.03.2016 — 13:48

Засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва

IMG_1147Сьогодні, під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Василя Процюка відбулося розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва при облдержадміністрації за участю членів секретаріату регіональної ради підприємців області.

Предметом розгляду учасників засідання стало питання щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці та його вплив на легалізацію трудової зайнятості, визначення рекомендацій щодо можливих змін у нормативно-правові акти для забезпечення практичного застосування податкових норм.

Відкриваючи засідання, Василь Процюк акцентував увагу присутніх на актуальності тематики, запропонованої для обговорення за участю представників влади та бізнесу, оскільки податкове навантаження саме на фонд оплати праці представниками бізнесу визначено основною причиною ухилення від сплати податків та використання праці громадян без належного оформлення трудових відносин.

Як зазначив посадовець, за рівнем податкового навантаження на бізнес у 2015 році Україна посідала 107-ме місце зі 189 у рейтингу Світового банку. І таким незавидним місцем у рейтингах ми завдячуємо саме податкам на оплату праці.

В ході засідання представники Головного управління ДФС в області ознайомили присутніх з податковими новаціями та результатами впровадження законодавчих змін з початку поточного року та висловили свої сподівання щодо реальних можливостей для бізнесу поетапно виводити з «тіні» зарплатні фонди, а вивільнені кошти спрямовувати на збільшення оплати праці найманим робітникам. І в цьому питанні багато залежить від сумління роботодавців та позиції профспілкових організацій, громадськості, діяльність яких активно сприяє здійсненню цього процесу.

Особливо активно представниками бізнесу обговорювалось питання щодо подальшого зниження ставки ЄСВ, як абсолютно реальний факт, за умови впровадження комплексних заходів легалізації бізнесу та виведення заробітної плати з «тіні».

IMG_1148Підтримуючи позицію членів координаційної ради, Василь Васильович відмітив, що аргументовано оптимальним є зменшення навантаження на фонд оплати праці шляхом зменшення нарахувань на фонд з одночасним перерозподілом цих видатків безпосередньо на заробітну плату працівників, що сприятиме підвищенню особистої відповідальності працюючих на забезпечення власних соціальних гарантій.

«У контексті зазначеного важливо опрацювати спільні заходи контролюючих органів та представників бізнес-громадськості з легалізації трудової занятості», – сказав він.

За результатами засідання усім учасникам заходу рекомендовано долучитися до розробки пропозицій до чинного законодавства у напрямку створення сприятливих умов для легалізації бізнесу, підвищення соціальних стандартів та спроможності місцевих бюджетів.