22.02.2018 — 10:17

Основним зовнішьоторговим партнером Хмельниччини стала Польща

Як показує митна статистика, підприємства Хмельницької області чимдалі більше розвивають торговельні відносини з країнами Євросоюзу, передусім з найближчим сусідом – Польщею. Товарообіг з Росією – колись найбільшим торговельним партнером області – значно скоротився.

Так, у січні поточного року подільські суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності експортували до Польщі товарів на суму 171 мільйон гривень, що складає 22 відсотки від загальної вартості експортованих товарів. Поляки купували у нас здебільшого соняшникову олію, соєві боби, макуху, стальний  прокат, мед та інше. Порівняно з минулим роком експорт до цієї країни зріс на 180 відсотків, або на 61 мільйон гривень.

Вартість імпортованих в область польських товарів у січні склала 157 мільйонів гривень (21 відсоток загального імпорту). Порівняно з минулим роком обсяг імпорту зріс на 65 відсотків, або на 95 мільйонів гривень. В цей же час до Росії підприємства Хмельниччини відвантажили продукції на 79 мільйонів гривень. При цьому російський імпорт був практично відсутній.

Загалом у січні Хмельниччина імпортувала на 725 мільйонів гривень, що на 55 відсотків більше ніж у січні 2017 року. Крім Польщі основними торговими партнерами області при імпорті були Німеччина з часткою 16 відсотків у структурі імпорту, Швейцарія (11 відсотків), Китай (10 відсотків), Бельгія (6 відсотків), Туреччина (5 відсотків), Великобританія та Нідерланди (по 4 відсотки).

За інформацією Хмельницької митниці ДФС