27.03.2018 — 11:07

Верховна Рада підтримала запровадження так званої будівельної амністії, яка легалізує чимало забудов, зведених без дозволу

Верховна Рада ухвалила законопроект, що встановлює новий термін «будівельної амністії» в Україні. За проект закону № 3696 «Про внесення зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт», 22 березня 2018 року проголосувало 276 депутатів.

«Будівельна амністія» розповсюджується на об’єкти незначного класу наслідків. Зокрема, на індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до 300 м², які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року без відповідних документів дозвільного характеру.

Крім того, узаконити можна будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків – СС1.

Легалізувати такі об’єкти можливо за умови, що вони відповідають будівельним нормам та цільовому призначенню земельних ділянок, на яких розташовані.

Щоб оформити документи необхідно звернутися до органів державного архітектурно-будівельного контролю. Зокрема, до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її територіальних органів або до новоутворених органів архітектурно-будівельного контролю на місцях. Заяву буде розглянуто безоплатно протягом 10-ти робочих днів і за результатами технічного обстеження прийнято рішення щодо введення об’єкта в експлуатацію.