26.03.2018 — 18:00

Питання гендерної рівності та безпеки українських жінок і дітей у зоні конфлікту потребують уваги ООН, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

У своїх заключних зауваженнях Комітет з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок відзначив зусилля Міністерства юстиції у впровадженні ґендерних підходів. Про це заявив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов’язалась поступово наближати своє законодавство до законодавства Європейського Союзу щодо ґендерної рівності, зокрема, для забезпечення рівних можливостей для жінок та чоловіків у працевлаштуванні, освіті, професійній підготовці, економіці та суспільстві.

«Водночас ми розуміємо, що на практиці залишається ще чимало проблем у сфері правосуддя, надання правової допомоги, зокрема, через існуючі ґендерні стереотипи, недостатні знання щодо прав, обмежений доступ до правової допомоги тощо», – зазначив заступник Міністра юстиції України.

Також Денис Чернишов зауважив, що Міністерство юстиції посилює діяльність щодо впровадження ґендерної рівності. Сьогодні Мін’юст є координатором виконання Плану дій щодо реалізації Національної стратегії з прав людини до 2020 року, який містить розділи та завдання, спрямовані на досягнення ґендерної рівності; відповідальним за проведення ґендерно-правової експертизи законодавства; одним з виконавців Національного плану дій щодо виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека».

«Так, в рамках необхідності оновлення цього Плану дій, Міністерство юстиції в 2017 році підтримало розробку проекту Стратегії запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройним конфліктом, який було підготовлено з технічною та експертною допомогою ООН Жінки. І вважаємо за необхідне включити ці проблеми в оновлений Національний план дій «Жінки. Мир. Безпека»», – наголосив Денис Чернишов.

За словами заступника Міністра юстиції, Мінюст підтримує обрані Урядом пріоритети і в свою чергу вбачає розвиток діяльності відомства за наступними напрямами: інтегрувати міжнародні рекомендації та національні пріоритети у діяльність Мінюсту, зокрема рекомендації Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок; посилити можливості Міністерства для ефективного застосування та впровадження ґендерно чутливого законодавства; забезпечити інтеграцію ґендерної рівності в діяльність Мінюсту; вдосконалити порядок здійснення ґендерно-правової експертизи нормативно-правових актів, привівши його у відповідність до міжнародних норм та стандартів щодо ґендерної рівності.

«Для ефективного виконання завдань у зазначених напрямах 21 березня цього року Міністерство юстиції підписало Меморандум про взаєморозуміння з ООН Жінки в Україні. Відповідно до Меморандуму ООН Жінки надаватиме Міністерству юстиції технічну допомогу та консультації з питань поліпшення ґендерних підходів у роботі, зокрема щодо реформи юстиції та ґендерно-правової експертизи», – зауважив заступник Міністра юстиції.

Як наголосив Денис Чернишов, це буде аналіз законодавства та програм на всіх рівнях реалізації реформ, впровадження моніторингу та оцінки програм для того, щоб жінки та чоловіки мали рівні права та можливості, адже нерівність та ґендерна дискримінація не закріплялися законодавчо. Ця діяльність здійснюється у тісній співпраці з офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики та громадською організацією «Ла Страда-Україна».

«Результатом нашої спільної діяльності має бути включення ґендерних питань у реформу системи юстиції, виконання міжнародних та національних зобов’язань України з питань гендерної рівності, включаючи СІДОУ (CEDAW), рекомендації Універсального періодичного огляду, Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» та інших», – підкреслив заступник Міністра юстиції України.

Окрім цього, за словами Дениса Чернишова, у 2017 році Міністерством юстиції України було проведено ґендерно-правову експертизу 10 законів України.

«Наказом Міністерства юстиції України від 29 грудня 2017 р. № 4900/7 затверджено План проведення ґендерно-правової експертизи актів законодавства на 2018 рік, яким передбачено здійснити ґендерно-правову експертизу 9 законів України. На даний час проводиться робота стосовно його виконання», – резюмував заступник Міністра.

Міністерство юстиції України