11.03.2018 — 12:31

Дедалі більше людей в Україні починають змінювати своє ставлення до питань гендерної рівності, – І.Климпуш-Цинцадзе на зустрічі зі спецпредставником Генсека НАТО з питань жінок, миру і безпеки

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час робочого візиту до Королівства Бельгія зустрілася зі спецпредставником Генерального секретаря НАТО з питань жінок, миру і безпеки Клер Хатчинсон.

Під час зустрічі Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що виконання Резолюції Ради безпеки ООН №1325 «Жінки, мир, безпека» є пріоритетом для України. У рамках Національного плану щодо виконання резолюції органи влади України ухвалили плани дій, які допоможуть інтегрувати гендерні питання до всіх аспектів повсякденної діяльності. У ключових міністерствах створюються гендерні координаційні центри, а на всіх рівнях системи управління в міністерствах і відомствах оборонно-безпекового сектору будуть призначені гендерні радники.

«Ми впевнені, що для створення сильного та ефективного сектору безпеки та оборони в Україні необхідний відчутний прогрес у реалізації гендерної політики. Ми будемо вдячні НАТО за підтримку у подальшому просуванні гендерної рівності у цій сфері, а також за можливість призначення гендерного радника в Представництві НАТО, який допоможе виконувати завдання порядку денного Резолюції ООН 1325», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Клер Хатчинсон висловила зацікавленість у розширенні співпраці з Україною та обміні досвідом найкращих практик щодо виконання Резолюції між країнами-членами та партнерами Альянсу.

Україна прагне використовувати всі можливості для отримання досвіду та експертизи Альянсу у впровадженні гендерної рівності, включаючи запропоновані щорічні національні програми, Комплексний пакет допомоги, Програму професійного розвитку тощо. Тема «Гендер у реформі сфери оборони та безпеки» була внесена до програми Спільної робочої групи НАТО-Україна з питань військової реформи. «Важливо продовжувати цю практику та закріпити тему гендерної рівності на порядку денному наступних зустрічей, у тому числі на високому рівні», – зауважила Віце-прем’єр-міністр.

«Дедалі більше людей в Україні починають змінювати своє ставлення щодо питань гендерної рівності, мислити по-іншому. Кількість людей, які підтримують підхід щодо рівної участі чоловіків та жінок в політиці, суттєво зросла за минулий рік», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. У свою чергу Клер Хатчинсон зазначила, що «в кар’єрному рості жінок є одна серйозна перешкода – це брак впевненості в собі».

Сторони також обговорили можливості започаткування принципово нових тренінгових програм у штаб-квартирі НАТО для українських гендерних радників та експертів з питань гендерної рівності. «Особливу увагу слід приділити проблемі психологічного стану жінок, які повернулися із зони бойових дій», – наголосила Клер Хатчинсон. У цьому контексті Віце-прем’єр-міністр високо оцінила роль трастових фондів і програм НАТО, за допомогою яких можна було б започаткувати роботу з психологічної реабілітації жінок, котрі повернулися із зони АТО.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра