27.03.2018 — 17:02

В області розпочато процес перетворення закладів охорони з комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства.

Фінансове забезпечення діяльності ЛПЗ, заходи з імунопрофілактики та інші питання  роботи медичної галузі області розглянули 26 березня у Департаменті охорони здоров’я під час чергової колегії.

Так, про обсяги імунопрофілактики населення області у 2017 році та плани щеплень на 2018 рік доповідав головний епідеміолог ДОЗ ОДА Олександр Мирний. Фахівець повідомив, що протягом останніх років епідемічна ситуація щодо керованих засобами імунопрофілактики інфекцій характеризується відсутністю в області випадків дифтерії та поліомієліту. При цьому, залишається високою захворюваність населення на кашлюк. У більшості, випадки хвороби реєструються у нещеплених дітей, віком до 4 років. Також щороку фіксують по 1 випадку правця у нещеплених дітей шкільного віку. Крім того, у минулому році зареєстровано 11 випадків кору, в т.ч. у 4 дітей, та 6 випадків епідпаротиту (у 2016 році – 9).

Олександр Борисович зазначив, що актуальним залишається питання попередження інфекцій, що керовані засобами імунопрофілактики. Незадовільне та неритмічне надходження медичних імунобіологічних препаратів (МІБП) призвело до того, що окремі групи населення не мають імунітету до низки хвороб. Це створює умови для поширення таких інфекцій.

Зокрема, станом на 22 березня вже зареєстровано 166 випадків кору при охопленні вакцинацією підлягаючих дітей у 2016 році лише на 22,5%, у 2017 році – на 85,9%.

З червня 2016 року вакцини почали надходити в область ритмічно, за виключенням вакцин проти туберкульозу, гепатиту В та інактивованої поліомієлітної вакцини. Завдяки цьому, вдалось охопити імунопрофілактикою значну частину дітей у більшості регіонів краю.

У 2017 році охоплення профілактичними щепленнями дітей склало від 12,1% (БЦЖ-2 у 7 років) та 17,3% (Hib-3 у 1 рік) до 95,8% (БЦЖ-1 до року) при рекомендованому ВООЗ рівні 95%.

Так, нестача «Пентаксиму», «Імовакс-Поліо» та вакцини проти гемофільної інфекції призвела до низького охоплення дітей до року первинним вакцинальним комплексом. А відсутність достатньої кількості туберкуліну в низці районів спричинила зрив виконання планів ревакцинації БЦЖ. Хоча дифтерійно-правцевого анатоксину вистачає, проте план щеплень дорослого населення виконаний лише на 40.9%.

Також головний епідеміолог ДОЗ повідомив, що за рік показник виконання плану вакцинації дітей, віком до 1 року проти дифтерії, правцю, кашлюку склав лише 56,8%, поліомієліту – 55,6%, гемофільної інфекції – 21,6%,гепатиту В-1 у пологових відділеннях – 83,4% та до року В-3 – 29%, проти туберкульозу – 95,8%, кору, паротиту та краснухи – 90,1%. Водночас, в області ускладнення на МІБП не реєструвалися.

При потребі проведення щеплень у осіб групи ризику таких ускладнень використовуються імунологічні ліжка обласної дитячої та обласної лікарень.

Краще за інших охоплення імунопрофілактикою у Віньковецькому, Славутському, Чемеровецькому, Шепетівському районах, містах Нетішині і Кам’янці-Подільському.

За показниками програми «УкрВак», рівень проведення щеплень в цілому по області за 17 позиціями з 32 кращий за середньо-державний.

Олександр Мирний нагадав, що в області, як і державі загалом, з 11 вересня 2017 року стартували заходи з посиленої рутинної імунізації. Їх впровадження стало відповіддю на спалах кору у 3 областях (Одеська, Івано-Франківська, Тернопільська) та ускладнення епідситуації з кору загалом по державі.

Головною причиною спалаху кору став низький рівень охоплення вакцинацією. Так, на початок проведення додаткових заходів на Хмельниччині першу дозу КПК у віковій групі 2 роки і старші отримали 57,4% дітей, а другою дозою вакцини КПК були захищені 48,8% дітей області, віком 7 років і старше.

Першочерговій імунізації вакциною КПК підлягали діти, народжені у 2008-2016 роках, які з якихось причин не отримали вакцинацію від кору в 1 та 6 років відповідно до Календаря щеплень.

На початок посиленої імунізації в області було 7882 дитини у віці 2 роки і старше, які не мали в анамнезі щеплення КПК. На 16 березня з них отримали першу дозу КПК 7031 дитина або 89,2% від підлягаючих. Станом на 11 вересня в краї проживали 10158 дітей 7-річного віку і старше, які мали в анамнезі 1 дозу КПК. На 16 березня вакциновано 9331 таку дитину або 91,9% від підлягаючих.

Результати контролю за станом проведення імунопрофілактики з використанням програми «УкрВак» за 2 місяці поточного року продемонстрували, що зауважень немає до ЦПМСД 7 районів (Білогірського, Волочиського, Деражнянського, Красилівського, Новоушицького, Славутського, Шепетівського), м. Хмельницького і Сатанівського ЦПМСД.

Олександр Мирний акцентував увагу на тому, що на ринку України та в закладах охорони здоров’я області немає окремих видів вакцин. Зокрема, мова йде про анатоксин правцевий, імуноглобулін людський протиправцевий, протигангренозну, протиправцеву, протидифтерійну, протиботулінічну сироватки та сироватки проти отрути гадюки.

Викликає занепокоєння обсяг туберкулінодіагностики, що впливає і на показники ревакцинації дітей проти туберкульозу. Серед обов’язкового контингенту – дітей від 4 до 14 років цей обсяг склав лише 65,4%.

В більшості закладів на низькому рівні імунізація медичного персоналу проти гепатиту В. Так, 3 щеплення отримали лише 58% від підлягаючих.

Головний епідеміолог ДОЗ повідомив, що в епідсезон 2017 року було вакциновано проти грипу,у т.ч. медиків,3810 осіб груп ризику, з них – 1698 дітей.

Всього в області функціонує 1270 кабінетів щеплень у 89% ЛПЗ області, з них 546 – постійних та 724 тимчасових.

Медичні працівники області у співпраці з засобами масової інформації у 2017 році здійснювали посилену санітарно-просвітницьку робота з питань вакцинації серед населення, у т.ч. за участі фахівців та провідних спеціалістів ДОЗ ОДА. Так, за рік прочитано 4786 лекцій, 98 виступів по радіо та 105 телебаченню, розміщено 193 статті у пресі.На сайті ДОЗ ОДА було розміщено 11 матеріалів про висвітлення проведених заходів.

Обласний центр здоров’я за 2017 рік розробив, розтиражував та розповсюдив серед населення області санітарно-освітню літературу. Зокрема, це санітарні бюлетені «Календар профілактичних щеплень» і «Що потрібно знати про дитячі інфекційні захворювання» ,інформаційні листи з профілактики інфекційних захворювань та важливості вакцинації.

На завершення виступу фахівець окреслив найважливіші напрями захисту населення від інфекційних хвороб, які керовані засобами імунопрофілактики.

Про формулярну систему у роботі закладів охорони здоров’я звітувала провідний спеціаліст відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я ДОЗ ОДА Наталія Живуліна.

Про реєстрацію випадків побічної дії/відсутності ефективності лікарських засобів звітував співробітник регіонального відділення ДП “Державний експертний центр МОЗ України” Антон Оголь.

Про стан формування фінансового забезпечення діяльності ЛПЗ області у поточному році розповіла заступник директора ДОЗ ОДА Наталія Федів. Вона повідомила, що відповідно до Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я України та Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» у 2018 році розпочинається поетапна зміна системи фінансування галузі. Перший етап стосується первинної медичної допомоги.

На сьогодні в Законі про Державний бюджет на 2018 рік передбачена медична субвенція, розрахована згідно з формулою розподілу, в основі якої чисельність населення, розмежована первинна та вторинна допомога, видатки на первинну допомогу передбачені на І півріччя. Видатки на енергоносії та комунальні послуги не включені до медичної субвенції, а передбачені в складі дотації місцевим бюджетам. Тому це повинно спонукати місцеві органи влади та керівників закладів до впровадження енергозберігаючих технологій.

На галузь охорони здоров’я області на 2018 рік затверджено медичну субвенцію в сумі 1 863,6 млн.грн. Щоб максимально наблизити надання гарантованих медичних послуг до їх безпосередніх споживачів, за рахунок коштів державного бюджету для області передбачені видатки у вигляді цільових субвенцій з державного бюджету в сумі 26 799,9 тис.грн. Ці кошти будуть спрямовані на придбання ангіографічного обладнання, медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги, витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії, відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань.

Крім того, в обласному бюджеті враховано цільові видатки на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу; лікування хворих області на цукровий та нецукровий діабет; виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям; придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, лабораторних реактивів для стаціонарних спеціалізованих закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Варто підкреслити, що кошти медичної субвенції не забезпечують потребу ЗОЗ в коштах та порядок використання дозволяє фінансування з різних видів бюджетів. Тому рішеннями відповідних рад спрямовано додаткові кошти на галузь в сумі 447,6 млн. грн. Найбільше виділено м.Хмельницькому – 119,6 млн. грн.; м.Кам’янцю-Подільському – 43,9 млн. грн., м.Нетішину – 12,2 млн. грн., Красилівському р-ну(14,7 млн. грн.), Старокостянтинівському р-ну (13,2 млн. грн.), Ізяславському р-ну (12,4 млн.грн.), Кам’янець-Подільському р-ну (11,7 млн. грн.).

Станом на 01.03.2018 року,на 1 жителя всього по галузі з бюджетів усіх рівнів видатки складають 1788,7 грн., по територіях – 1045,7 грн. Найкращий показник в місті Хмельницькому – 1266 грн., м. Кам’янці-Подільському – 1245,2 грн., м. Нетішині – 1112,8 грн., Ярмолинецькому р-ні – 1131,3 грн., Городоцькому р-ні – 1152,1 грн., Старосинявському р-ні – 1091,3 грн. Красилівському р-ні – 1064,0 грн.

Якщо для закладів вторинного та третинного рівня надання допомоги поки що система фінансування не змінилась, то для центрів ПМСД 2018 рік є принципово важливим та переломним. В області розпочато процес перетворення закладів ОЗ з комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства. Саме новий статус закладів дасть можливість перейти на контрактну модель відносин з державним замовником медичних послуг. Станом на 19.03.18 уже 18 центрів ПМСД мають позитивні рішення сесій місцевих рад з перетворення закладів.

На виконання Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» виділена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості». Для Хмельницької області вона склала 213 млн. грн.

Спільним наказом МОЗ України та Мінрегіону від 06.02.2018 №178/24 затверджено Порядок формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги. Відповідно, в області розроблено проект спроможної мережі надання первинної медичної допомоги. Найближчим часом його мають погодити в МОЗ та Мінрегіоні, після чого розпочнеться безпосередня робота з освоєння коштів субвенції.

Про стан протипожежного захисту об’єктів закладів охорони здоров’я області доповів провідний інспектор відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Хмельницькій області, старший лейтенант служби цивільного захисту Дмитро Клімов.

За результатом розгляду та обговорення питань порядку денного колегія ухвалила відповідне рішення.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я