28.03.2018 — 12:35

Юннати і школярі Хмельниччини – переможці Всеукраїнської природоохоронно-пропагандистської акції «Канюк звичайний – птах року 2017»

З метою привернення уваги учнівської молоді до проблем охорони птахів і їхніх природних біотопів та залучення учнів до активної природоохоронної роботи, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України та Українське товариство охорони птахів провели щорічну Всеукраїнську природоохоронно-пропагандистську акцію «Канюк звичайний – птах року 2017», у яку активно включилися учні й гуртківці закладів загальної середньої та позашкільної освіти з 24 областей нашої держави, а до числа її учасників і переможців увійшли зі своїми конкурсними роботами школярі і юннати Хмельницької області.

Загалом, в столичному журі Акції «Птах року» було розглянуто близько 800 тематичних конкурсних проектів юних природолюбів.

У рамках Акції в навчальних закладах було сплановано та проведено низку заходів, зокрема: вивчення біології канюка звичайного шляхом організації експедицій (екскурсій), виступи агітбригад, різноманітні конкурси, тематичні заняття, бесіди. Учасниками Акції – учнями та юннатами, було також вивчено біологічні особливості різних видів птахів України, які потребують охорони та проведено моніторинг чисельності канюка звичайного, досліджено вплив господарської діяльності людини на чисельність цього виду та можливості вигодівлі його в штучних умовах.

Окрім цього, юними природолюбами також було проведено масштабну природоохоронно-просвітницьку роботу.

Представлені конкурсні звітні матеріали свідчать про безпосередню практичну участь школярів у вирішенні ряду природоохоронних проблем у ході еколого-натуралістичної дослідницької роботи.

Відповідно до підсумків конкурсного журі Всеукраїнської природоохоронно-пропагандистської акції «Канюк звичайний — птах року 2017» до числа її переможців увійшли юні природолюби закладів освіти  Хмельницької області, які брали активну участь у проведені заходів Акції та були відповідно відзначені її організаторами.

Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України та Українського товариства охорони птахів за зайняте ІІ місце в Акції та кращу поробку, креативність і самобутнє сприйняття орнітофауни в рамках акції «Птах року 2017» нагороджено її переможців:

– Бойчук Софію, вихованку Нетішинського КПНЗ «Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді» за виріб – вишивка «Канюк» (керівник: Троцик Л.В.) (80 балів);

– Власюк Олександру, вихованку Нетішинського КПНЗ «Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді» за виріб «Аплікація з рослинного матеріалу та малюнки» (керівник: Троцик Л.В.) (80 балів);

– Міхей Софію, ученицю 3 класу Кам’янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 за виріб – аплікація з паперу (квілінг) (керівник: Гой Наталія Василівна) (60 балів) за зайняте ІІІ місце.

Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України та Українського товариства охорони птахів нагороджено колективи юннатів-переможців з Хмельниччини за зайняте ІІІ місце в Акції і змістовну природоохоронну, дослідницько-пропагандистську та практичну екологічну роботу у вирішенні проблеми охорони птахів (реферати, презентації, малюнки, літературні твори):

– Вихованці гуртка «Юні зоологи» Кам’янець-Подільського позашкільного навчально-виховного об’єднання (керівник: Серветник Микола Миколайович) (60 балів);

– Вихованці гуртка «Юні орнітологи» Славутського ЕНЦШ (керівник: Захарчук Володимир Віталійович) (60 балів).

Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України і Українського товариства охорони птахів нагороджено учнів-переможців за зайняте ІІІ місце в Акції та кращий малюнок і креативність сприйняття орнітофауни в рамках акції «Птах року 2017»:

– Тогочинську Юлію, ученицю 3 класу Кам’янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 (керівник: Гой Наталія Василівна) (60 балів);

– Кучеріна Богдана, учня 9 класу Кам’янець-Подільської ЗОШ I-III ст. № 10 (керівник: Сокальська Сюзанна Миколаївна) (60 балів).

Вітаємо школярів і юннатів – переможців щорічної Всеукраїнської природоохоронно-пропагандистської акції «Канюк звичайний – птах року 2017» і сподіваємось на їх успішну участь в еколого-натуралістичних заходах у нинішньому році.

 

За матеріалами  Хмельницького ОЕНЦУМ.