30.03.2018 — 09:31

Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у лютому 2018 року

Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом лютого 2018 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря формальдегідом середньомісячні концентрації якого становили 1,75 ГДК (у 2017 році формальдегід — 1,4 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велись спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій аміаку у 1,2 рази, оксиду вуглецю та формальдегіду у 1,3 рази, хлористого водню у 1,5 рази, а також зменшення середньомісячних концентрацій діоксиду сірки у 1,7 рази, діоксиду азоту у 1,5 рази та оксиду азоту у 1,1 рази.

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у звітному періоді 2018 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Південний Буг та Дністер.

Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом річок: Дністер, Дніпро та Південний Буг.

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, хрому (VI) та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,92 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 2,35 ГДКрг, 1 км нижче м. Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 7,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м. Хмельницький і становило 13,3 ГДКрг).

За вмістом фенолів середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3 рази.

Середнє значення хрому (VI) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,8 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 4,5 ГДКрг, 1 км нижче                  м. Хмельницький).

Також показник БСК20  перевищував гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-побутового призначення у 2,45 рази, найвище значення зафіксовано на позначці 3,25 ГДКгп у воді річки Південний Буг          (Щедрівське водосховище).

За вмістом азоту амонійного середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм господарсько-побутового призначення у 3,6 рази, найвище значення зафіксовано на позначці 11,5 ГДКгп, у воді            р. Південний Буг (с. Копистин).

У поверхневих водах басейну р. Дніпро спостерігалося перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного водокористування вмісту показника БСК20 у 1,5 рази.

У поверхневих водах басейну р. Дністер спостерігалося перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного водокористування вмісту показника БСК20 у 1,2 рази.

Моніторинг радіаційного фону на території області протягом лютого 2018 року забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постах спостереження у містах Хмельницькому, Шепетівці і Кам’янці–Подільському та селищах міського типу Ямполі Білогірського району і Новій Ушиці.

За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом лютого не перевищувала допустимих рівнів і становила 11-12 мкР/год.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-10 мкР/год.

Активність радіонуклідів в викидах з вентиляційної труби ХАЕС у навколишнє середовище на протязі лютого не перевищувала допустимих рівнів.

 

За матеріалами Департаменту АПР, екології та природних ресурсів