29.03.2018 — 18:00

В. Кальніченко: Кожне село має створити для себе свою модель кооперативу, який має показати вигоду від своєї діяльності

Про це зазначив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час робочої наради з заступниками голів райдержадміністрацій щодо питання соціально-економічного розвитку районів.

Розпочинаючи нараду, Володимир Ілліч проінформував учасників наради про відповідні статистичні дані у розрізі кожного району. Так, по всіх категоріях господарств утримується понад 132 тис. голів корів, порівняно з відповідним періодом минулого року їх чисельність зменшилася на 3 відсотка, але дещо стабілізувалася ситуація  в свинарстві, в порівняні з минулим роком поголів’я свиней збільшено майже на 7 тис. голів.

За словами Володимира Ілліча, робота сільгосппідприємств області в питаннях відтворення поголів’я бажала б бути кращою. “Сьогодні в районах відсутня практика надання консультативної допомоги спеціалістами зооветеринарної служби з виїздом в господарства, не виявляються ялові і неплідні корови і телиці, тощо. Тому, на місцевому рівні необхідно впроваджувати пілотні проекти по виробництву якісної молочної сировини та її подальшої реалізації за співфінансування місцевих громад”, – зазначив посадовець.

Відтак, на селі мають працювати відповідні спеціалісти дорадники, які б надавали допомогу та консультації в питаннях створення кооперативів. А кооперативи, в свою чергу, мають взяти на себе обов’язок створення пасовищ та догляду за ним, забезпечення пастухами, організовувати роботу з питань заготівлі кормів та сіна на зимовий період, забезпечення ветеринарним обслуговування та доїльними апаратами, пошук найкращих та найвигідніших джерел збуту продукції тощо.

Дані питання необхідно обговорювати на сходах села, знаходити механізми залучення коштів громади, громадян, інвесторів та активно співпрацювати із сільськогосподарськими підприємствами.

Тим більше, зазначив посадовець, що на сьогодні в державі діють програми у цьому напрямку, також в обласному бюджеті закладенні відповідні кошти, які треба використовувати.

За словами Володимира Кальніченка, кожне село має створити для себе свою модель кооперативу, який має показати вигоду від своєї діяльності.

Також необхідно проводити серед населення роз’яснювальну роботу з цього питання, аби кожен житель села чи району знав про програми щодо підтримки сільського товаровиробника.

Крім того, перший заступник голови адміністрації доручив Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів запровадити “гарячу лінію” щодо роз’яснення вищевказаних питань, аби кожен житель області міг отримати вичерпну та кваліфіковану відповідь по даним питанням.

На завершення, Володимир Кальніченко повідомив, що найближчим часом планується проведення селекторної наради щодо проведення весняно-польових робіт, де вже більш детально будуть обговорюватися питання проведення цих робіт в розрізі ризику щодо погодних умов, строків проведення посівів та інших питань рекомендаційного характеру, які б аграрії взяли до уваги під час проведення посівної кампанії.