30.03.2018 — 11:43

«Виховувати патріотів змолоду» – гасло діяльності військово-патріотичного клубу «Каскад» Ізяславскього НВК №2

Виховувати патріотів та захисників України потрібно ще зі шкільної лави – у цьому переконані у Ізяславському навчально-виховному комплексі «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ліцей» ім.О.Кушнірука.  На базі закладу освіти вже декілька років здійснює свою роботу відновлений військово-патріотичний клуб «Каскад».

Його діяльність була організована відповідно до основних положень указів Президента України від 12 червня 2015 року № 334/2015 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді», від 13 жовтня 2015 року № 580/2015   «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 – 2020 роки» з  метою виховання громадянина-патріота України, утвердження любові до Батьківщини, духовності, моральності, шанобливого ставлення до національних надбань Українського народу, наслідування найкращих прикладів мужності та звитяги борців за свободу та незалежність України як з історичного минулого, так і захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет та територіальну цілісність держави у боротьбі із зовнішньою агресією, а також визначення ефективних механізмів системної взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства у питаннях національно-патріотичного виховання.

Вихованці клубу протягом року займалися вивченням теорії початкової військової науки та фізичною, стройовою, тактичною і парашутно-десантною підготовкою за допомогою керівника клубу Василя Тележинського  протягом навчального року. До проведення навчальних занять активно залучалися люди із бойовим досвідом: ветерани військової служби, ветерани військових дій в Афганістані, учасники Антитерористичної операції.

Традиційно, за сприяння командування військової частини А0553 (місто Хмельницький), для закріплення отриманих теоретичних знань та основних практичних навичок на базі частини проходять щовесни таборування-збір вихованців клубу «Каскад». Цьогоріч відповідний збір пройшов 27-28 березня.

Протягом двох днів перебування в частині вихованці клубу ознайомились з історією військової частини, відвідали музей частини. Спільно із керівником клубу діти поклали квіти до меморіалу загиблих воїнів-спецпризначенців, серед них і Олександр Кущнірук іменем якого названо навчальний заклад на базі якого діє військово-патріотичний клуб.

За час таборування представниками військової частини були проведенні ряд занять: із повітряно-десантної підготовки з укладанням  парашутів Д-6, Д-5, З-5; із наземної підготовки (наземне відпрацювання елементів стрибків із парашутом (на тренажерах ПДК); ознайомлення із озброєнням та військовим спорядженням части; відпрацювання всіх елементів вогневої підготовки при стрільбі на вогневому рубежі. Під час виїзду на навчальний центр для дітей було організовано практичні заняття із військової топографії, визначення руху по азимуту. Особливе захоплення та цікавість в учасників збору, і в хлопців , і в дівчат, викликали практичні  заняття із вогневої підготовки (неповне розбирання/збирання автомата АК-74, практичні стрільби, метання гранати).

Керівництво військово-патріотичного клубу «Каскад» висловлює щиру подяку керівництву закладу освіти, відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації за широку підтримку в напрямку військово-патріотичного виховання молодого покоління українців. Також учасники таборування вдячні за надану допомогу в організації поїздки: командуванню в/ч А0553; депутатам районної ради Андрію Лісовському, Миколі Рижику; представникам агрохолдингу «Мрія»; керівництву СГ ТОВ «АГРОС-ВІСТА» (директор Іван Федорчук); районному військовому комісаріату (військовий комісар Сергій Царук).

 

За матеріалами Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ліцей» ім.О.Кушнірука