28.03.2018 — 09:42

Олег Фасоля: Маємо з відповідальністю поставитися до організації та проведення оздоровчої кампанії

Одним із питань порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації, що відбулося 29 березня, була підготовка дитячих оздоровчих закладів до оздоровчої кампанії “Літо-2018”. Про основні заходи, що вживаються в області з метою забезпечення якісного та безпечного оздоровлення дітей влітку, доповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля. Для початку посадовець детально проаналізував роботу, що була проведена із зазначеного напряму минулого року.

Так, за словами Олега Івановича, у 2017 році фінансування оздоровчої кампанії з бюджетів районів, міст обласного підпорядкування, об’єднаних територіальних громад  становило 15 млн. 723 тис. гривень,  було залучено понад 19 млн. гривень позабюджетних коштів. В ряді районів та міст області, об’єднаних територіальних громад  на оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залучено кошти релігійних громад Української православної церкви Київського патріархату та римо-католицької церкви.

У минулому році з обласного бюджету було виділено 4 млн. 624,7 тис.грн.для дітей соціально-незахищених категорій, 2 млн. 358 тис. – для дітей,  які виховуються в інтернатних закладах області. Для придбання путівок для дітей пільгових категорій на зазначену суму було проведено державні закупівлі послуг з оздоровлення та відпочинку та закуплено 1054 путівок.За кошти обласного бюджету діти оздоровлювалися у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «ЕкоЛенд»  санаторію «Лісова пісня», позаміському закладі оздоровлення та відпочинку товариства з обмеженою відповідальністю «Дністровська чайка», позаміському закладі оздоровлення  та відпочинку «Салют» (селище Коблево Миколаївської області).

За рахунок коштів, виділених з державного бюджету на оздоровлення та відпочинок дітей, протягом року вУкраїнському дитячому центрі “Молода гвардія” та дитячому центрі «Артек» було оздоровлено 622 дитини. Приємно відзначити,що у другій половині року, активно включилися у процес направлення дітей у «Артек» та «Молоду Гвардію»невеликі об’єднані територіальні громади.Завдяки нашій спільній злагодженій  роботі, путівки, які були виділені для області за рахунок коштів державного бюджету, використано стовідсотково.

Отож, за рахунок  усіх виділених коштів протягом  року за­безпечено оздоровленням та відпо­чинком 47578  дітей, що становить  34,4 % від загальної чисель­ності дітей шкільного віку, із них: 12171 дітей – оздоровленням (8,8%)  та 35407 дітей – відпочинком (25,6%).У цілому планові показники оздоровчого сезону 2017 року виконано було на 111%.

Крім того, в області безкоштовно оздоровлено 73 дитини, які проживають на території Донецької та Луганської областей, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту:  15 дітей – в позаміському закладі оздоровлення та відпочинку товариства з обмеженою відповідальністю «Дністровська чайка»за рахунок спонсорських коштів, 58 –у рекреаційному центрі «Берег надії» за кошти міста Хмельницького.

У 2017 році надання оздоровчих та відпо­чинкових по­слуг у літній період здійснювалося у 213 дитячих закладах, а саме: 9 позаміських за­кладах оздоровлення; 204 закладах відпочинку (189 – з денним перебуванням, у тому числі 70 літніх мовних таборах, 6 – таборах праці і відпочинку, 9 наметових містечок).

Олег Фасоля акцентував увагу присутніх, що в минулому році районними та міськими органами влади було виділено понад 3,5 млн. гривень  на покращення матеріально-технічної бази закладів оздоровлення. Значну роботу проведено у позаміському навчальному закладі «Дитячо-юнацький оздоровчий комплекс «Чайка» міста Хмельницького, в позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Калинівка»Старокостянтинівського району, в дитячому позашкільному оздоровчому таборі «Світанок»Ізяславського району, у дитячому оздоровчому закладі «Подолянчик»Красилівського району.Приватними закладами оздоровлення та відпочинку проведено ряд ремонтних робіт «Джерельце», «Еко-Ленд», «Дністровська чайка» також.

Разом з тим, під час проведення щорічної перевірки, що передувала відкриттю закладів, та і під час оздоровчих змін було виявлено ряд недоліків, порушень та недопрацювань. Приватний заклад оздоровлення та відпочинку «Військово-спортивний наметовий табір «Форпост» (м.Нетішин) розпочав свою діяльність без актуготовності закладу до роботи в літній період.

У 2018 році на оздоровлення та відпочинок дітей заплановано виділення з місцевих бюджетів 14 млн. 798 тис.грн. та залучення  більше 7 млн. гривень. Жодна адміністративна одиницяне залишилася осторонь від питання організації оздоровлення та відпочинку дітей. Проте ряд районів та об’єднаних територіальних громад запланували  мізерні  суми для здійснення видатків, спрямованих на організацію оздоровлення та відпочинку.  Так, Білогірською районною державною адміністрацією на оздоровчу кампанію виділено 35 тис.грн., Деражнянською  районною державною адміністрацією – 65 тис.грн., Лісовогринівецькоюсільською радою – 30 тис.гривень.

Разом з тим, якщо в минулому році  перебування дитини в закладі оздоровлення області в середньому становило 4 тисячі 423 грн., то в цьому році передбачається близько 5 тисяч 491 гривні. Особливо рекордні ціни на вартість путівок в закладах приватної форми власності. “Розумію, що якість надання послуг у них вища, – планом роботи передбачено і екскурсійні поїздки і робота різноманітних гуртків, – зазначив Олег Іванович, – проте маю думки, що крім якісних послуг у калькуляцію вартості путівки входить зависокий відсоток чистого прибутку їх власників.”

Посадовець поінформував, що в обласному бюджеті на 2018 рік передбачено кошти в сумі 4 мільйони 982 тисяч гривень  на оздоровлення та відпочинок дітей соціально-незахищених категорій  та  3 млн. 780,9 тис. грн. –  для дітей,  які виховуються в інтернатних закладах області.

Як і в попередні роки, у цьому році продовжується оздоровлення дітей за рахунок коштів, виділених з державного бюджету, вУкраїнському дитячому центрі “Молода гвардія” та дитячому центрі «Артек».

Планові кількісні показники 2018 рок становлять понад 48 тисяч дітей. У відносних цифрах це близько 37% від загальної чисельності дітей шкільного віку.

Олег Фасоля також констатував негативну динаміку щодо зменшення кількості закладів оздоровлення та відпочинку – заплановано роботу у 198 дитячих закладах, а саме: 9 за­кладах оздоровлення; 189  закладах відпочинку (177 – з денним перебуванням, у тому числі 52 літніх мовних таборів, 13 – праці і відпочинку, 8 наметових містечок).

Особливу увагу Олег Іванович звернув на такий вид відпочинку як наметове таборування: “Дуже прикро, що у нас не збільшується, а навпаки зменшується кількість наметових наборів. Проте запитайте у дітей, де їм цікавіше спати – в ліжку чи в наметі? Де їм краще купатися – в душі чи в річці? Звісно, перевага однозначно буде на користь наметових таборів. Тому перспективи у них надзвичайно великі. Саме наметове таборування сьогодні на державному, а головне, на реальному соціальному рівні визнано одним і з найбільш ефективних механізмів взаємодії з цільовою аудиторією дітей та молоді.”

Посадовець зазначив  зазначити, що наметовий табір сьогодні – це унікальне явище, бо водночас це і метод, і формат, і форма роботи, що в будь-якому випадку виправдовує себе.  Дiти «відірвані» від звичних телевізорів чи комп’ютерів, а з ранку до ночi активно працюють із самообслуговування, тренуються. Вони виконують загонові конкретні обов’язки із дотримання розпорядку дня, заготовляння дров для багаття, приготування їжі, прибирання територiї, беруть участь у конкурсах та турнірах, якi всебiчно розвивають інтелект та iнiцiативу кожного, здобувають численних навичок, набувають комунікативних якостей.

Окремо директор Департаменту освіти і науки ОДА також зупинився на роботі пришкільних таборів з денним перебуванням. “Не маю заперечень, коли Ви не відкриваєте жодного чи відкриваєте один-два пришкільних табори, проте повноцінно налагоджуєте роботу з направлення дітей на море чи в Карпати, як до прикладу, у Розсошанській об’єднаній територіальній громаді чи Старокостянтинівській міській раді.  Всі ми розуміємо, що такий відпочинок є набагато ефективнішим. Проте мають місце випадки, коли діти не мають можливості отримати відпочинкові послуги ні на морі, ні в горах, ні у пришкільному таборі,” – зауважив він.

Олег Іванович закликав виважено підходити до прийняття рішень щодо нестворення пришкільних таборів: “Інколи простіше, аргументуючи низькою якістю послуг, які можна надати у пришкільному таборі, взагалі відмовитися від такої форми роботи, аніж докласти зусиль і разом з педагогічними колективами зробити дозвілля дітей цікавим, змістовним та корисним.”

Також Олег Фасоля нагадав учасникам засідання про важливість дотримання вимог чинного законодавства з пожежної безпеки та санітарно-епідемічного благополуччя. “Ми маємо з повною відповідальністю поставитися до організації та проведення оздоровчої кампанії,” – підкреслив він.

На завершення посадовець додав, що робота із організації оздоровчої кампанії – це великий і важливий напрямок нашої спільної діяльності.  “Хоч і зроблено у минулих роках було багато, але напевно ще більше необхідно зробити на майбутнє з тим, щоб дітям у наших таборах було комфортно, безпечно та цікаво. Тому, маємо ще раз проаналізувати свою роботу, усунути недоліки та недопрацювання, і звичайно ж, шукати нові шляхи, втілювати нові задуми в організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей,- ” зазначив Олег Іванович.