30.03.2018 — 15:11

Відбулося засідання обласної комісії з питань евакуації

29 березня під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка та за участю керівника апарату адміністрації, голови обласної комісії з питань евакуації Юрія Бирки відбулося засідання обласної комісії з питань евакуації.

Участь у засіданні взяли члени обласної комісії з питань евакуації та голови місцевих комісій, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, які причетні до тренування, визначені начальники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту та голови РДА і міські (міст обласного значення) голови, які входять в зону спостереження Хмельницької АЕС.

На порядку денному розглянуто питання про виконання завдань покладених на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування з організації планування евакуаційних заходів при виникненні надзвичайних ситуацій.

На початку засідання, Володимир Кальніченко нагадав присутнім, що відповідно до доручення Прем’єр – Міністра України від 03 жовтня 2017 року №3905/0/1-17 затверджений графік проведення тренувань органів управління та сил цивільного захисту щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій на арсеналах, базах зберігання (складах) озброєння Збройних сил України та атомних електростанціях. І дане питання включено до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року №981-р  «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту України на 2018 рік».

Так, згідно графіку проведення, 15 грудня відбулися тренування органів управління та сил цивільного захисту Територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ Хмельницької області за темою: “Дії органів управління та сил цивільного захисту ТПЄДС ЦЗ Хмельницької області та її ланок Славутського, Ізяславского районів та м. Шепетівка у разі виникнення НС на території військової частини с. Цвітоха, Славутського району”,  а 25 квітня 2018 року заплановано проведення тренування органів управління та сил цивільного захисту на Хмельницькій АЕС.

Більш детально про виконання завдань покладених на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування з організації планування евакуаційних заходів при виникненні надзвичайних ситуацій доповів начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Євген Данилюк, який зазначив, що головам було запропоновано провести уточнення Розділів планів евакуації та копії надати до управління з питань цивільного захисту населення.

Так, проаналізувавши якість та повноту відпрацювання Планів евакуації населення по районах та містах обласного значення виявлено ряд недоліків  та недоопрацювань. Зокрема, Розділи Планів евакуації мають застарілу назву, яка не відповідає вимогам Методики планування заходів з евакуації, потребують коригування заходи з життєзабезпечення евакуйованих в безпечних районах. Також у всіх РДА та МВК потребують доопрацювання розрахунки щодо організації забезпечення евакуаційних заходів.

Крім того, необхідно провести уточнення розрахунків щодо кількості осіб з інвалідністю та з порушенням опорно-рухового апарату та тих, хто пересувається самостійно, на інвалідних візках, хто знаходиться у лежачому стані у містах Славута та Нетішин, Білогірському та Ізяславському районах.

Також потребують уточнення транспортні засоби, які будуть задіяні у пунктах посадки (висадки) осіб з інвалідністю, а також залучення спеціального транспорту для перевезення осіб з інвалідністю у всіх РДА та МВК, які знаходяться в зоні спостереження Хмельницької АЕС та які приймають інвалідів в безпечних районах.

Євген Дмитрович зауважив, що необхідно у найкоротші терміни уточнити, при необхідності оновити склад всіх евакуаційних органів та порядок і строки приведення в готовність; відпрацювати порядок оповіщення посадових осіб, населення та інформаційне забезпечення осіб з інвалідністю; завершити складання списків евакуйованого населення по категоріях; уточнити порядок вивезення евакуйованого населення з ЗПЕ на ППЕ та пункти посадки (ПП) на залізничний транспорт та інше.

На завершення доповідач висловив сподівання, що виконання цих завдань дозволить у скрутний час та при проведенні тренувань на Хмельницькій АЕС діяти ефективно, злагоджено та своєчасно реагувати на можливі зміни ситуації.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зауважив: “Сьогодні перед нами стоїть чимало завдань, які необхідно виконати, і хочу звернути увагу, що насамперед ці завдання стоять не для того щоб зробити показове тренування, а для того, аби ми були впевнені, що при виникненні необхідності ми знаємо як і чим ми зможемо виконати завдання по евакуації людей і їх життєзабезпеченню”.

Також Володимир Ілліч наголосив на обов’язковому виконанні протокольного рішення, а  результати його виконання будуть перевіренні з 10 квітня з виїздом в кожний з присутніх районів на кожну навчальну точку, це стосується і обласних служб, які задіяні в тренуванні.

В продовження наради, було заслухано керівників основних спеціалізованих служб, щодо їх готовності до проведення евакуаційних заходів.