02.04.2018 — 17:30

Управління Держпраці: власник фітнес-клубу оштрафований на чверть мільйона гривень за неоформлених працівників

На підставі акту документальної позапланової перевірки Головного управління  ДФС у Хмельницькій області керівником Управління Держпраці винесено постанову про накладення штрафу на ФОП у розмірі 223 тисячі 380 грн. за використання праці двох офіційно неоформлених працівників.

У ході перевірки фіскальної служби було з’ясовано, що власником фітнес-клубу замість відповідних трудових договорів було укладено з працівниками цивільно-правові, а відносини, що виникли за вказаними договорами носили ознаки виключно трудових відносин.

Держпраці вкотре наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 №5067-VI роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, учиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. За підміну трудових відносин цивільними, а саме використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 111 690 грн.