02.04.2018 — 09:44

У Львові обговорили передові практики сільського розвитку

Розвиток кооперативного руху, державна та регіональна підтримка агровиробників, реалізація програми U-LEAD – ключові теми семінару «Практики сільського розвитку: сімейні ферми, кооперація, дорадництво та ОТГ”, який відбувся 29-30 березня і об’єднав представників агропромислової сфери.

Участь у заході взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, представники Департаментів агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій. Нашу область представляв директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації  Олег Омелянюк.

Державна політика сільського розвитку має широкий спектр інструментів для економічного зростання малих виробників. Окрім фінансової підтримки та інформаційного забезпечення ефективним є об’єднання особистих селянських господарств та дрібних виробників у кооперативи. Об’єднання агровиробників є дієвим способом отримання належної системи збуту сільськогосподарської продукції та можливості одержання реальної ціни за неї. Кооперація зміцнить позиції дрібних виробників серед великих аграрних гравців, а також позитивно вплине на збільшення зайнятості місцевого населення, розвиток сільської інфраструктури. Таку думку висловив заступник Міністра агр  арної політики та продовольства України Віктор Шеремет.

Олег Омелянюк мав можливість особисто поспілкуватися з керівництвом Міністерства аграрної політики та продовольства України, було обговорено ряд питань, які найбільше цікавлять аграріїв Хмельниччини.

Наступного дня відбулась практична частина семінару, де Олег Тимофійович ознайомився з роботою ОРСП «Шувар». Пройшла екскурсія по рибному, м’ясному та овочевому терміналах, розповіли про дотримання вимог безпечності харчових продуктів, яку на ринку забезпечує лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. Також директор Департаменту ознайомились з роботою сучасної лабораторії аналізу молока, яка запрацювала завдяки реалізації канадського проекту “Розвиток молочного бізнесу в Україні”.

Як розповіли представники проекту, за місяць лабораторія проводить 2 тисячі проб, проте у перспективі заплановано аналізувати 10 тисяч зразків. Загальна потужність лабораторії складає 200 проб на годину. Усі розрахунки здійснює комп’ютерна програма, а дані для аналізу та обробки інформації надсилають до Канади. Звідти висновки електронним варіантом отримує лабораторія. Опісля результати розміщують на спеціальному сайті, доступ до якого отримує замовник. Слід зазначити, що вся інформація є закодованою і лаборант не знає, з якого господарства досліджує молоко. Усі лаборанти проходили стажування у Канаді. Окрім показників якості молока, зокрема вмісту жиру, білка та лактози, можна визначити і наявність захворювання у корови. Завдяки таким дослідженням можна зберегти 2-3% поголів’я худоби.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації