05.04.2018 — 14:44

Держенергонагляд інформує про підготовку до грозового періоду

Гроза відноситься до найбільш небезпечних для життя і здоров´я людини природних явищ.

Блискавка – одне з найбільш руйнівних природних явищ, з якими стикається людина. На земній кулі щорік відбувається до 16 мільйонів випадків гроз, тобто близько 44 тисяч за день. Прямий удар блискавки є найбільш небезпечним зі всіх її проявів. Для будівель і споруд унаслідок безпосереднього контакту каналу блискавки з цим об’єктами є можливість спалаху або руйнування, а також пошкодження чутливого устаткування унаслідок супутнього блискавці імпульсного електромагнітного поля. Переважне число пожеж і руйнувань викликане саме цією дією. Прямий удар блискавки також дуже небезпечний для здоров’я людей.

Правила поводження під час грози:

  • У будинку необхідно швидко закрити всі двері та вікна! Оскільки відомо, що блискавка дуже небезпечна. Також, вимкніть всі працюючі електричні прилади, тому що існує імовірність їх пошкодження.
  • Якщо гроза застала Вас на вулиці, негайно йдіть додому, або зайдіть в будь-яке інше приміщення: магазин, аптека, школа, під’їзд найближчого житлового будинку
  • В лісі або парковій зоні ніколи не ховайтесь як за високими, так і за поодиноко стоячими деревами, оскільки вони притягують до себе блискавки. Найкраще місце укриття – кущові зарослі.
  • В полі не заривайтеся в копу сіна та не лягайте на мокру землю.
  • Знаходження у воді під час грози взагалі не гарантує безпеки. Негайно вийдіть на берег! Можна отримати серйозну травму, якщо блискавка влучить у воду. Вода являється провідником електричного струму, а блискавка – це електричний розряд.
  • Якщо Ви побачили кульову блискавку червоного, жовтого або інтенсивного білого кольору, не відмахуйтеся від неї, а спокійно стійте на місці.

Блискавкозахист – це комплекс заходів і спеціальних засобів для забезпечення цілісності будівель і майна та безпечної життєдіяльності людини.

Блискавкозахист розділяється на зовнішній і внутрішній.

Зовнішній блискавкозахист забезпечує захист будівель від прямих ударів блискавки.

Склад зовнішнього блискавкозахисту:

  1. Блискавкоприймач — пристрій, що переймає на себе розряд блискавки. Виконується з металу (нержавіюча або оцинкована сталь, алюміній, мідь);
  2. Блискавковідвід (струмовідвід, спуск) — частина системи, призначена для відведення струму блискавки від блискавкоприймача до заземлювача;
  3. Заземлювач — провідна частина або сукупність сполучених між собою провідних частин, що знаходяться в електричному контакті із землею безпосередньо або через провідне середовище.

Внутрішній блискавкозахист призначений для зменшення імпульсних електромагнітних ефектів дії струму блискавки на людей і устаткування, що знаходяться усередині будівлі.

Склад внутрішнього блискавкозахисту:

  1. Система зрівнювання потенціалів всіх провідних конструкцій, що входять в об’єкт – з’єднання з низьким опором між провідними конструкціями і заземленням;
  2. Пристрій захисту від імпульсного перенапруження (ПЗІП) – забезпечує обмеження занесення високого потенціалу по повітряних, кабельних лініях, лініях зв’язку і інших інженерних комунікаціях.

З метою забезпечення надійної роботи електричних мереж в умовах грозового періоду 2018 року, споживачам електричної енергії необхідно проводити періодичні огляди та перевірки на відповідність вимогам нормативних документів:

  • стану розрядників і обмежувачів перенапруги всіх класів напруги;
  • захисту відкритих розподільчих пристроїв підстанцій від прямих влучень блискавок;
  • захисту від перенапруг трансформаторів, які не використовуються, ізольованих нейтралей, а також обмоток трансформаторів, які використовуються в схемах АВР;
  • стану компенсації ємнісних струмів замикання на землю (наявність та достатність дугогасильних котушок, їх працездатність, робота автоматики);
  • стану заземлення обладнання підстанцій;
  • стану грозозахисних тросів.

Нагадуємо, що контроль за технічним станом енергомереж дає можливість уникнути аварій, катастроф та трагедій і є пріоритетним завданням у справі сталого енергопостачання.