05.04.2018 — 16:16

В. Кальніченко: “Цьогорічні погодні умови та ресурси дозволяють аграріям зробити усе для того, аби весняно-польові роботи пройшли відповідно графіку

Про це зазначив перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко під час селекторної наради з питань підтримки з держбюджету галузі АПК та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2018 році.

Участь у селекторі взяли представники Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, заступники голів райдержадміністрацій з питань АПК, керівники сільгосппідприємств всіх форм власності, фермерських господарств, приватні землевласники.

Розпочинаючи селектор Володимир Ілліч навів деякі статистичні дані по посівах за останні роки. Так, 2015 році на 07 квітня було посіяно 97% ранньої групи зернових, у 2016 році – 109%, 2017 році – 91%.

“Цьогорічні погодні умови та ресурси дозволяють аграріям зробити усе для того, аби весняно-польові роботи пройшли відповідно графіку. Тому закликаю аграріїв не збавляти темпів до завершення посівної кампанії, оскільки літній період розпочнеться з ІІ половини травня місяця”, – зауважив посадовець.

За словами першого заступника голови адміністрації, сьогоднішній селектор покликаний звернути увагу сільгоспвиробників на ті особливості та проблеми, які можуть виникнути під час проведення таких робіт та довести до відома інформацію про погодно-кліматичні умови.

В продовження наради, начальник відділу організації виробництва продукції рослинництва Департаменту Ванда Сердюк проінформувала учасників селектору про дію державних Програм відшкодування вартості техніки, насіння і посадматеріалу.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зауважив, що у цьому році необхідно максимально організувати сільгоспвиробників на отримання підтримки від державних Програм. Також місцеві бюджети мають розглянути можливість підтримки особистих  селянських господарств (приватних).

Далі заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Вадим Конончук розповів про аналіз роботи по створенню кооперативів у Хмельницькій області.

Так, в 2018 році Департаментом вживались заходи щодо роз’яснення законодавства по створенню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів для цього проводились навчання, круглі столи із залученням діючих кооперативів.

Як зазначив Вадим Петрович, на сьогодні у Хмельницькій області вже є певні успіхи в створенні сільськогосподарської кооперації. Так, 7 районами області уже створено та функціонує 9 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, а саме:

– молочарського напрямку (СОК «Старкон-Агро» Старокостянтинівського р-ну, СОК «Перспектива +» Білогірського р-ну, СОК «Відродженні традиції «Ізяславського р-ну, СОК «Радодар» Красилівського р-ну, Перший національний кооператив Шепетівський район).

– по наданню послуг (СОК «М’ясков» Красилівського р-ну, СОК «Перспектива К» та СОК «Купинчанка» Городоцького р-ну).

– ягідного напрямку  (СОК «Ягідний рай» Дунаєвецького р-ну).

В 2017 році було створено два сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи, зокрема СОК «Ягідний рай» Дунаєвецького р-ну та «Відроджені традиції» с. Білогородка Ізяславського району.

Також в 2017 році по Програмі розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки було виділено кошти в сумі 5,6 млн. грн. по напрямку часткова компенсація вартості техніки та обладнання, кошти якої були передбачені для підтримки особистих господарств населення, в частині часткової компенсації вартості доїльних установок і холодильного обладнання.

Спрямування коштів обласного бюджету у 2017 році на виконання «Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки» за напрямком «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)» в сумі 5,6 млн. грн., дала можливість надати підтримку 652 фізичним особам, придбати доїльні апарати на суму 4358 тис.грн, та одержати компенсацію за них в сумі 2930 тис.грн, 36 фізичним особам закупити холодильні установки на суму 3650 тис.грн, одержавши відшкодування за них в сумі 2441 тис.грн, та двом молочарським кооперативам придбати обладнання на суму 930 тис.грн., зокрема 5 охолоджувачів молока загальним об’ємом 18,1 тонни, аналізатор для визначення якості молока «ЕКОМІЛК одержавши компенсацію в сумі 249,7 тис.грн.

Також у 2018 році для підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативі виділяються кошти як з Державного так і обласного бюджетів. По Державному бюджету Прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 106 від 07 лютого 2018 року» «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств». Для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів держава компенсує 70% витрат на придбання обладнання для садівництва, ягідництва, заготівлі молока.

Наказом Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів від 06.03.2018 року № 11, утворена регіональна комісія з питань надання фінансової підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам.

На підтримку особистих господарств населення та обслуговуючих кооперативів, в частині часткової компенсації вартості доїльних установок і холодильного обладнання у 2018 році виділено кошти в сумі 4,7 млн. грн.  по «Програмі розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки».

Підсумовуючи дане питання, Володимир Ілліч зазначив, що сьогодні треба забезпечити розвиток кооперативів, аби дати змогу селянинові забезпечити себе і свою сім’ю. Тому керівники на місцях мають активувати роботу у цьому напрямку, а саме, продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо Програм державної підтримки.

Також учасники селектору заслухали інформацію про очікуванні погодно-кліматичні умови та водний режим на час проведення комплексу весняно-польових робіт у поточному році.

Як зазначив начальник обласного гідрометцентру Юрій Мар’янович, за даними метеостанцій області станом на 5 квітня верхній шар ґрунту оцінюється як сильно зволожений і лише на крайньому півдні області він досяг м’якопластичного стану. Проте низька відносна вологість повітря, яка спостерігається в останні дні, призведе до стрімкого висихання як верхніх, так і більш глибоких шарів ґрунту.

Що стосується прогнозу, Юрій Валентинович доповів, що для квітня буде характерне швидке наростання тепла. Також в 2-й декаді є вірогідність збільшення короткочасних дощів. Остання декада місяця очікується помірно теплою, в окремі дні є вірогідність дощу.

В травні, за даними багаторічних спостережень, середня за місяць температура повітря становитиме + 14°, кількість опадів – 65 мм. Цей місяць в Україні буде вже практично літнім починаючи з 2-ої декади, коли нічна температура не опускатиметься нижче 10° тепла, денна ж становитиме +20° – +25°, а в окремі дні 3-ої декади – місцями до +28°. І лише перша декада буде по температурним показникам близькою до норми: вночі 5-10°, вдень 16-21°.

Також учасники селектору заслухали інформацію щодо фітосанітарного стану озимих культур.