05.04.2018 — 16:12

Прем’єр-міністр назвав нові пріоритети реформи децентралізації

Сьогодні у Вінниці відбулася розширена урядова  нарада «Децентралізація та регіональний розвиток» щодо підсумків попереднього етапу реформи децентралізації і пріоритети політики регіонального розвитку. Участь в ній взяли Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, члени Уряду, голови обласних державних адміністрацій, обласних рад, міст, об’єднаних територіальних громад, керівники іноземних дипломатичних представництв, регіональних офісів реформ, представники Асоціації міст України, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, міжнародних організацій, експерти.

Від Хмельниччини участь в заході взяв голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та його заступник Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, голова Дунаєвецької райдержадміністрації Олександр Бернашевський, голова Дунаєвецької міської ОТГ Веліна Заяць, голова Колибаївської ОТГ Михайло Желізник, Славутський міський голова Василь Сидор.

Аналізуючи результати проведення реформи децентралізації, Володимир Гройсман зазначив, що середньострокове планування – як на рівні центрального бюджету, так і на місцевому рівні – має стати новим пріоритетом і основою нового етапу реформи децентралізації в Україні. Глава Уряду нагадав, що реформа децентралізації стартувала у квітні 2014 року. І якби Донецьк, Луганськ та Крим мали сьогоднішні можливості децентралізації, то ситуація в країні була б іншою, впевнений Глава Уряду.

«Якби сьогодні окуповані Донецьк, Крим та Луганськ мали можливості, вони б розквітали, вони б мали ресурси для того, аби дати нову якість життя громадян, – сказав Володимир Гройсман. – Разом з тим сьогодні не треба хвалитися тим, що ми вже отримали. Сьогодні ми маємо підбити підсумки і накреслити завдання на новий період. І тут питання середньострокового планування має стати пріоритетом – і в бюджетній політиці, і в політиці регіонального розвитку».

Розвиток економіки і примноження доходів громад

Глава Уряду підкреслив, що доходи місцевих бюджетів зросли на понад 100 млрд грн, завдяки децентралізації. Окрім того, держава, в якості підтримки регіонів, направляє на місця за різними програмами понад 30 млрд грн. Оскільки ключовим завданням є розвиток економіки, то потрібно говорити про те, як примножити ці доходи. «З 100 млрд грн треба зробити 200 млрд грн і направити цей ресурс на створення нових робочих місць, підвищення стандартів життя громадян. І тут важливе значення мають і зарплата, і пенсія, в яку прийшли поліклініку і в яку школу чи садок пішли наші діти. Це наше завдання», – сказав Володимир Гройсман.

Нові стандарти і підвищення якості життя

Володимир Гройсман наголосив, що нові стандарти – це оновлення системи освіти, охорони здоров’я, інфраструктури, подолання інфраструктурного та цифрового розриву в Україні. «Настав час визначення конкретних пріоритетів та підвищення якості життя громадян, – додав Глава Уряду. – Дуже легко вийти і сказати, що та чи та реформа погані. Дуже важко взяти на себе відповідальність і проводити зміни».

Нова стратегія розвитку держави

Прем’єр-міністр підкреслив, що сьогодні на часі формування стратегії розвитку держави, і основні напрями роботи Уряд задає. «Ми будемо інвестувати в освіту, медицину, в можливості молоді та дітей, – зазначив Володимир Гройсман. – Можна взяти ресурс, і витратити його на популістичні цілі. Але це не наш шлях. Нам треба продовжувати робити справу, оцінку якій дадуть українські громадяни».