10.04.2018 — 10:40

«Медико-психологічна реабілітація та соціальна адаптація учасників бойових дій: проблеми та перспективи»

6 квітня у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни провели науково-практичну конференцію, присвячену проблемам та перспективам медико-психологічної реабілітації та соціальної адаптації учасників бойових дій. Організували захід Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО, ГО «Асоціація з медичної та психологічної реабілітації» спільно з Хмельницьким обласним госпіталем ветеранів війни та Державним інститутом сімейної та молодіжної політики.

Захід урочисто відкрили головний лікар Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Бочкарьова, заступник голови Хмельницької обласної ради Валерій Лесков та доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, голова правління «Асоціації з медичної та психологічної реабілітації» Михайло Матяш. Участь у конференції взяли ветерани АТО, учасники бойових дій, лікарі-неврологи, психіатри, психологи, представники соціальних служб, Хмельницького обласного центру зайнятості та інші фахівці, котрі опікуються проблемами реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО.

Під час конференції доповідачі порушили ряд питань. Зокрема, що стосуються напрямків та перспектив розвитку медичної та психологічної реабілітації, соціальної адаптації ветеранів війни – учасників АТО; розвитку та надання медичної допомоги учасникам АТО в Хмельницькій області. Обговорили практичний досвід медичної та психологічної допомоги і реабілітації учасників АТО у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни та інших медичних закладах.

Також проаналізували міжсекторальну і міжгалузеву співпрацю у наданні соціальних послуг учасникам АТО та членам їхніх сімей; нейробіологічні основи та аспекти травмофокусування і сучасної психотерапії; оперативну діагностику психологічного стану особистості в умовах збройного конфлікту; проблемні питання та підходи до психологічної реабілітації учасників АТО; психоневрологічну реабілітацію учасників АТО в санаторно-курортних закладах України. Крім того, розглянули варіанти залучення ветеранського середовища до співпраці з системою державного управління та місцевого самоврядування як складову соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій, ветеранів АТО після повернення до мирного життя; державні механізми повернення безробітних – учасників АТО до продуктивної зайнятості; особливості здійснення психологічної реабілітації військовослужбовців з бойовими психічними травмами, інші дотичні питання.

На завершення заходу, державні нагороди вручили головному лікарю Красилівської ЦРЛ Денису Дудку, лікарю-хірургу Хмельницької обласної лікарні Андрію Сапожніку, хірургу Хмельницької міської лікарні Дмитру Кузьмаку та реаніматологу цього закладу Сергію Полунченку, лікарю та волонтеру Геннадію Синявському.

За результатами проведення конференції ухвалили відповідну резолюцію. До слова, нині на Хмельниччині проживає більше 46 тисяч ветеранів війни, з яких понад 15 тисяч – демобілізовані учасники антитерористичної операції.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.