12.04.2018 — 17:21

Валерій Олійник: Реформа децентралізації – головна реформа, що відбувається в країні

Реформа децентралізації – головна реформа, що відбувається в країні. Про це зазначив заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник у вітальному слові на VIII всеукраїнській науково-практичній конференції “Духовні витоки Поділля: місцеве самоврядування в історії краю”, що розпочала свою роботу в Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії.

У стінах вузу зібралися представники обласної та міської влади, наукова еліта краю, представники об’єднаних територіальних громад, Центру розвитку місцевого самоврядування, духовенство, громадськість, усі небайдужі до проблем соціально-економічного та культурно-освітнього розвитку Хмельниччини.

Основною темою конференції стала історія розвитку місцевого самоврядування в нашій області, історичне підґрунтя процесів об’єднання громад та їх перспективи у розрізі реформ, що на даний час відбуваються в Україні.

Самоврядування на Хмельниччині має давню історії, адже ще декілька століть тому наші міста володіли Магдебурзьким правом, тобто мали можливість самостійно обирати власний шлях розвитку. Визначною історичною віхою є існування на території області так званої Миньковецької держави.

Однією із перших область долучилася до процесу створення територіальних громад в контексті реформи децентралізації. Наразі в області вже утворено 39 ОТГ, а згідно перспективного плану, затвердженого Кабміном, їх має бути вже 46.

Вітаючи учасників конференції, Валерій Олійник наголосив на важливості сьогоднішнього заходу, адже Хмельниччина не просто однією із перших розпочала процес створення громад, а й є лідером в Україні за кількістю населення та територією, яка охоплена ОТГ. Посадовець повідомив, що наразі в області лише в чотирьох районах немає ОТГ. Але Валерій Цезарович назвав такую ситуацію тимчасовою, бо очікується, що процес добровільного об’єднання громад має отримати логічне завершення вже до кінця цього року. Він відзначив, що ця реформа є практично всеохоплюючою, адже стосується цілої низки напрямків суспільного життя, починаючи від зміни системи фінансування місцевого самоврядування, і закінчуючи зміною системи освіти та закладів культури.

“Децентралізація – це фінансовий ресурс. Половина коштів, що надходять у бюджет, залишається у громадах. Не потрібно погоджень з районними чи обласною адміністраціями, щоб розпорядитися цими коштами. Громада має можливість вирішити самостійно, куди в першу чергу їх потрібно спрямувати, щоб вони максимально ефективно спрацювали”, – сказав заступник голови облдержадміністрації.

Посадовець підкреслив, що зараз дуже важливою є робота науковців, що дозволить створити нормативну базу, яка дасть можливість і надалі проводити потрібні для суспільства зміни в галузі освіти, охорони здоров’я.