12.04.2018 — 15:46

Управління Державної інспекції ядерного регулювання України на території Хмельницької області інформує

На території Хмельницької області зареєстровано 89 суб’єктів господарчої діяльності (юридичних та фізичних осіб), які проваджують діяльність у сфері використання ядерної енергії. У своїй діяльності ними використовується 461 закрите джерел іонізуючого випромінювання та пристрої, що генерують іонізуюче випромінювання (далі – ДІВ). Переважна кількість суб’єктів господарчої діяльності – медичні установи, що використовують ДІВ у променевій терапії, інтервенційній радіології, рентгенівській діагностиці.

Діяльність 67 суб’єктів господарчої діяльності підпадає під дію Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» та здійснюється на дозвільній основі у відповідності до ліцензій виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України. ДІВ 89 суб’єктів господарчої діяльності зареєстровані у базі ДІВ Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання.

У 2018 році Управлінням (Північно-західною інспекцією з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання продовжувалось надання адміністративних послуг з ліцензування окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Протягом І-го кварталу здійснювався розгляд 9 заяв суб’єктів господарської діяльності Хмельницької області: 5 заяв на видачу ліцензії на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання та 4 заяв ліцензіатів на внесення змін до діючих ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.

З метою оцінки стану радіаційної безпеки об’єктів використання ДІВ заявників та за їх офіційними запрошеннями було проведено інспекційні (передліцензійні) обстеження:

–        Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Хмельницькій області».

Висновки проведеного інспекційного (передліцензійного) обстеження підтвердили спроможність заявника дотримуватись заявленого виду діяльності у сфері використання ядерної енергії.

За результатами розгляду заяв у І-му кварталі Державною інспекцією ядерного регулювання України було прийнято наступні рішення щодо ліцензування:

видачі ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання:

–        Комунальному закладу «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр;

–        Красилівський центральній районній лікарні;

–        Державній установі «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Хмельницькій області»;

внесення змін до діючих ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання:

–        Хмельницького міського перинатального центру;

–        Хмельницької міської поліклініки № 3;

–        Шепетівської центральної районної лікарні.

На виконання вимог Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», щодо обов’язкової реєстрації ДІВ у Державному регістрі джерел іонізуючого випромінювання, суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області протягом І-го кварталу 2018 року зареєстровано 4 одиниці закритих (радіонуклідних) ДІВ та 7 одиниць ДІВ, що генерують іонізуюче випромінювання, та знято з обліку 3 одиниць ДІВ, що генерують іонізуюче випромінювання.

У відповідності до Річного плану здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції ядерного регулювання України на 2018 рік, затвердженого наказом Держатомрегулювання від 29.11.2017 року № 43, у І-му кварталі 2018 року було проведено комплексні інспекційні перевірки об’єктів використання ДІВ наступних субєктів господарської діяльності:

–        Фізичної особи – підприємця Дарманського С.М.;

–        Хмельницької міської поліклініки № 3;

–        Хмельницького міського перинатального центру;

–        Хмельницької міської дитячої лікарні.

Заходами державного нагляду підтверджено задовільний стан радіаційної безпеки на об’єктах використання ДІВ та дотримання ліцензіатами умов ліцензії на право провадження діяльності з використання ДІВ. Порушень, які б суттєво впливали на стан систем радіаційної безпеки, виявлено не було.

За результатами інспекційних перевірок були складені відповідні акти та надано приписи з вимогами та термінами усунення виявлених порушень керівникам наступних закладів:

–        Хмельницької міської поліклініки № 3;

–        Хмельницької міської дитячої лікарні.

Протягом І-го кварталу 2018 року порушень суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ, які б призвели (або могли призвести) до несанкціонованого опромінення персоналу або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, та виявлення ДІВ у незаконному обігу не зафіксовано.