19.04.2018 — 12:11

Працівники ЦНАПів ділились досвідом та вивчали актуальні питання надання адміністративних послуг

Протягом 16-18 квітня на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено навчання керівників центрів надання адміністративних послуг райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад та об’єднаних територіальних громад за програмою тематичного короткострокового семінару “Актуальні питання надання адміністративних послуг”.

Метою семінару є оновлення знань із теоретичних та практичних засад реалізації державної політики з надання адміністративних послуг населенню, реформування системи адміністративних послуг в Україні та визначення механізмів зі спрощення процедур отримання послуг населенням, безпека та захист персональної інформації громадян під час надання послуг.

До висвітлення та обговорення тематики заходу залучено представників Департаменту економічного, промисловості та інфраструктури,  відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, Головного територіального управління юстиції в області, головних управлінь Держпродспоживслужби та Держгеокадастру в області, управлінь Державної архітектурно-будівельної інспекції та Держпраці в області, науковців Хмельницького університету управління та права.

Програмою семінару було передбачено не лише теоретичний блок питань, а й виїзні практичні заняття на базі Славутського та Старокостянтинівського ЦНАПів.

Під час виїзного засідання слухачі семінару отримали можливість ознайомитись з досвідом Славутської міської ради з питань організації надання широкого спектру адміністративних послуг через Центр. Наразі Славутським ЦНАПом надається 260 послуг. Особливу зацікавленість керівники місцевих ЦНАПів виявили до запровадження оформлення паспортних документів для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у формі картки.

Цікаво, що 16 квітня 2018 року у Славутському ЦНАПі в пілотному режимі запровадили надання нової послуги –  відтепер тут можна підписати декларацію із сімейним лікарем. У приміщенні ЦНАП розташоване робоче місце для працівника Славутського Центру ПМСД, який надає кваліфіковану консультацію, має повний перелік всіх лікарів, яких можна обрати, здійснює прийом документів від громадян. Маючи  паспорт та ідентифікаційний номер, можна обрати власного лікаря.

Далі учасники семінару в рамках виїзного практичного заняття мали змогу ознайомились з роботою центру надання адміністративних послуг Старокостянтинівської районної державної адміністрації.

Як зазначила начальник відділу з питань розвитку підприємництва та регуляторної політики Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Олена Сліпко, Центр надання адміністративних послуг Старокостянтинівської райдержадміністрації є одним із кращих у Хмельницькій області.  При його створені було враховано та дотримано усіх вимог щодо достатньо просторої площі приміщення ЦНАП – загальна площа становить 294,4м2, в т.ч. площа відкритої частини – 235,6м2.

В ЦНАП облаштовано 11 робочих місць, зокрема: 5 місць адміністраторів (з врахуванням керівника) та 6 місць для суб’єктів надання адміністративних послуг. Забезпечено надання адміністративних послуг за принципом «єдиного вікна» та організаційної єдності. Облаштовано комфортні місця для очікування, забезпечено можливість безперешкодного самостійного доступу до інформації, яка стосується функціонування ЦНАП, створено належні умови для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями – облаштовано вхід пандусом. Також в Центрі створено дитячий куточок для комфорту батьків з дітьми.

За І квартал 2018 року працівниками відділу надання адміністративних послуг було надано 2799 адміністративних послуг. Середньомісячна кількість адміністративних послуг, наданих через ЦНАП, становить 933 послуги.

Свої зауваження та пропозиції щодо програм майбутніх семінарів та навчання учасники семінару мали можливість подати організаторам під час анкетування, яке провели після закінчення занять.

За результатами семінару керівники центрів отримали відповідні сертифікати про проходження навчання за програмою “Актуальні питання надання адміністративних послуг”.

За інформацією Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації