20.04.2018 — 11:58

Обмінні гастролі Хмельницького театру імені М. Старицького з Житомирським театром імені І. Кочерги

18 квітня відбулися обмінні гастролі Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького з Житомирським академічним українським музично-драматичним театром ім. І. Кочерги.

На сцені Хмельницького театру зустрічали дитячу виставу «Русалонька»  за казкою Ганса-Хрістіана Андерсена в постановці Ірини Антонюк та сучасну притчу «Божі тварі» за мотивами М. Ладо в постановці заслуженого діяча мистецтв України Наталії Тімошкіної. В Житомирі ж хмельничани зіграли казочку «По щучому велінню» М. Кропивницький в постановці народного артиста України Олега Мосійчука та хореографічну виставу «Есмеральда» за мотивами твору В. Гюго «Собор Паризької Богоматері» в постановці заслуженого артиста України Олександра Шиманського.

Першою для маленьких глядачів житомирські актори показали неймовірну історію «Русалоньки». Вистава, що завдяки фантастичній сценографії, наче перенесла усіх на саме морське дно, також зачарувала маленьких хмельничан розмаїтими яскравими і фантастичними костюмами підводних жителів. Не залишився осторонь і сюжет. Правда, на відміну від казки Андерсена, у даній сценічній версії історія отримала щасливий фінал, аби показати, що справжні почуття долають будь-які перешкоди.

Увечері того ж дня на нашій сцені відбулась вистава «Божі тварі» за мотивами твору М.Ладо, яка за 10 років свого існування, постійно збирає повні зали Житомира. Також видатна ця постановка і тим, що вона здобула перемогу в номінації «Кращий акторський ансамбль» під час Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Данапріс» у місті Запоріжжя. Та найбільше зворушили хмельничан «Божі тварі» своєю тематикою. Режисер-постановник зробила вірні акценти на важливих питаннях –  грошей – та інших моральних цінностей, життя та смерті, людяності та звіриної подоби. І, на жаль, виявилось, що  більш людяними бувають саме звірі, як би абсурдно це не звучало.

Актори Хмельницького театру імені М. Старицького повернулися з найприємнішими враженнями, завдяки теплому прийому публіки міста та дружньому ставленню колективу Житомирського театру  імені І. Кочерги. Глядачі  із великою цікавістю й щирим захопленням дивилися наші вистави, під час яких неодноразово зал вибухав нестримним шквалом аплодисментів.

 Підсумовуючи усе, варто зазначити, що за тривалий час співпраці відносини між нашими театрами вже переросли у міцну творчу дружбу. І  дуже приємно, що обмінні гастролі колективів стали гарною традицією.  Хмельничани завжди зустрічають вистави Житомирського театру з особливою любов’ю та теплом. Так само добре відгукуються про вистави театру ім. М. Старицького глядачі  їхнього міста. Але, особлива цінність таких гастролей не лише в обміні досвідом. Це – чудова змога проаналізувати іншу публіку, відчути, її сприйняття матеріалу вже звичного для наших містян. І навпаки, нашим глядачам запропонувати на розгляд хороші, глибокі, цікаві вистави з іншого театру для розширення культурного  кругозору, надати їм змогу долучитись до творчості сучасних театрів України.