23.04.2018 — 12:59

Жителі області активно обирають свого лікаря

Три тижні тому розпочалася всеукраїнська кампанія “Лікар для кожної родини”. Зараз кожний українець може вільно обрати власного лікаря. Понад мільйон декларацій уже зареєстровано в Національній електронній системі охорони здоров’я “eHealth”.

Активно до цього процесу долучилися і мешканці нашої області. На сьогодні, згідно даних “eHealth”, укласти угоду з власним лікарем можна у 31 закладі охорони здоров’я. У системі зареєструвалося 519 лікарів. А угоди з ними уже уклали понад 40 тисяч подолян: на 23 квітня в системі зареєстровано 40374 декларації. За цим показником Хмельниччина перебуває на 11 місці у державі.

Слід зазначити, що в області не лише долучилися до загальноприйнятої схеми підписання декларацій, коли пацієнт приходить до лікарні і там укладає угоду. Місцева влада намагається зробити цей процес більш доступним для населення. Так, у багатьох районних газетах публікуються дані щодо лікарів, з якими можна підписати декларацію.

А от у Славуті впроваджують власний новітній досвід. Мешканці міста Славути відтепер можуть підписати декларацію у ЦНАПі виконавчого комітету Славутської міської ради. 3 16 квітня  з ініціативи міського голови Василя Сидора та керівника Славутського Центру ПМСД Олега Гаврилюка  тут в пілотному режимі розпочався прийом громадян для підписання декларації із сімейним лікарем.

У приміщенні ЦНАП розташоване робоче місце для працівника Славутського Центру ПМСД, який надає кваліфіковану консультацію, має повний перелік всіх лікарів, яких можна обрати, здійснює прийом документів від громадян. Як і в закладі охорони здоров’я, для підписання її потрібен лише паспорт, ідентифікаційних код пацієнта та мобільний телефон, а для  дитини – ще свідоцтво про народження.

Надалі таку ж послугу зможуть отримати і жителі району  в мобільному ЦНАПі, який здійснюватиме виїзди відповідно графіка.

Ще раз нагадуємо, що вибір лікаря є вільним і не залежить від місця прописки чи проживання. Вам не мають права відмовити в праві укласти декларацію з обраним лікарем на цій підставі. Якщо під час вибору лікаря чи підписання декларації ви зіткнулись з якимись проблемами, ви можете звернутися на урядову «гарячу лінію» за безкоштовним номером 15-45.